Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Bild: Pressbild

Bostadspriserna sjunker – nu är det köparens marknad

I Kungälv kan man se en nedåtgående trend på bostadsmarknaden. Under de tre senaste månaderna har priserna för villor och bostadsrätter sjunkit med flera procent.
– Man kan absolut säga att det är köparens marknad, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS
|

I Kungälv har bostadspriserna under de senaste tre månaderna gått ner med 6,4 procent för bostadsrätter och 3,1 procent för villor. Ser man till hela landet så sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent och villapriserna med 1 procent bara i juli. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

Tittar man på de senaste tolv månaderna är prisutvecklingen i Kungälv inte lika drastisk. Då har priserna på bostadsrätter gått ner med 0,9 procent och för villor gått upp med 6,2 procent. Något som enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, betyder att den sänkning vi sett under de senaste månaderna inte blir lika häpnadsväckande.

ANNONS

– Att det sker en stor sänkning av bostadspriserna nu är på grund av att de steg till rekordhöga nivåer under början av 2020 när pandemin bröt ut. Nu börjar det mattas ut och det är därför vi ser en så kraftigt nedåtgående priskurva. Priserna är fortfarande högre nu än vad de var innan pandemin, förklarar han.

Köparens marknad

Det är fler annonser än vanligt ute och det sker färre försäljningar på bostadsmarknaden. Per-Arne Sandegren menar att det kan betyda att det är köparens marknad.

– Just nu kan man absolut säga att det är köparens marknad. Säljare vill ha mer för sina objekt än vad köparna är villiga att betala, vilket gör att det säljs färre bostäder. I sin tur leder det till att det finns fler valmöjligheter för köparen, och det resulterar i att priserna sjunker, berättar han.

Att bostadsmarknaden går upp och ner är inte ovanligt och förr eller senare kommer den jämnas ut.

– När det sker en så stor och snabb ökning som det gjorde i början av 2020 så måste priserna till slut gå ner. Inom några månader kommer nog nivåerna att vara mer normala än vad de varit de senaste två åren, avslutar Per-Arne Sandegren.

LÄS MER:Nya ägare till villa i Ytterby – prislappen: 5 400 000 kronor

LÄS MER:64 kvadratmeter stort hus i Kärna sålt för 3 500 000 kronor

LÄS MER:Ny ägare till tomt i Kungälvs kommun – priset: 412 000 kronor

ANNONS