Bostadspriserna har ökat med cirka elva procent under året.
Bostadspriserna har ökat med cirka elva procent under året. Bild: Moa Haltorp/Arkiv

Bostadspriser stiger i Kungälv – en av orsakerna: ”Annan kundkrets”

Under de senaste tolv månaderna har bostadspriserna ökat med cirka elva procent i Kungälv.
– Generellt har det vart ett lågt utbud och hög efterfrågan, vilket jag kan tro är en av de största faktorerna, säger mäklaren Johanna Blomberg från Fastighetsbyrån.

ANNONS
|

Under det senaste året har priserna ökat kraftigt i Kungälv, vilket mäklarna i området också märker av. KP har pratat med några mäklare i kommunen för att se hur de upplever bostadsmarknaden just nu.

– Vi upplever också en ökning såklart, men också en annan kundkrets som kommer från storstäderna, berättar Yvonne Karlsson, mäklare på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling, i Kungälv.

Yvonne Karlsson, mäklare på Länsförsäkringars fastighetsförmedling.
Yvonne Karlsson, mäklare på Länsförsäkringars fastighetsförmedling. Bild: Moa Haltorp

Med ökning menar Yvonne en ökande efterfrågan. Johanna Blomberg på Fastighetsbyrån menar också att efterfrågan gått upp, samtidigt som utbudet inte räcker till.

– Vi ser till exempel dem som söker i en viss prisklass får det tuffare, berättar hon.

ANNONS

Tuffare för förstagångsköpare

Med de stigande priserna har det blivit svårare för förstagångsköparna att ta sig in på bostadsmarknaden. Pandemin har medfört att många börjat fundera kring sitt boende och behovet av större bostäder ökat, livsstilen har förändrats och nya intressen har växt fram, menar Johanna Blomberg.

Hon säger också att en annan faktor är många kapitalstarka köpare från storstäderna börjat söka sig ut från stan mot lantligare områden i större omfattning än vad det kanske varit tidigare. Allt tillsammans bidrar till uppåtgående priser.

För att se de exakta kvadratmeterpriserna, klicka med fingret på punkterna eller för musen över diagrammet.

Det är även en del ekonomiska faktorer som mest troligen bidragit till de förändrade priserna. Dels ränteläget men även den tillfälliga amorteringsbefrielsen som gällt under pandemin. Dessutom slopades uppskovsräntan från och med 1 januari 2021.

Yvonne Karlsson nämner också pandemin som en faktor.

– Det är till exempel ett bättre pendlingsavstånd in till Göteborg och att man kanske bara pendlar ett par gånger i veckan eftersom man kommer att ändra sitt arbetssätt, och jobba hemma mer, säger Yvonne Karlsson.

Även ekonomiska faktorer så som ränteläget och de släppta amorteringskraven som varit under corona. Amorteringsfriheten kommer gälla fram till den 21 augusti.

Så situationen är just nu gynnsam för de som vill sälja. Under året har priset på bostadsrätter fortsatt öka kontinuerligt, medan man ser en svag nedgång de senaste tre månaderna för villaförsäljning. Totalt har all typ av bostadsförsäljning ökat med elva procent.

Yvonne Karlsson från Länsförsäkringars Fastighetsförmedling berättar att det påverkat säljarna att våga.

– Detta läge gör att man är mer benägen att passa på om man är redo att göra en förändring, istället för att vänta, säger hon.

Johanna Blomberg, mäklare på Fastighetsbyrån.
Johanna Blomberg, mäklare på Fastighetsbyrån. Bild: Moa Haltorp

Kungälv är också en stad som växer. Många nyproduktioner är på gång och priset på tomter har även dem stigit. Johanna Blomberg ser ljust på framtidens Kungälv.

– Som mäklare får jag säga att det är väldigt kul att mycket händer i Kungälv.

ANNONS