Ulf Karmark bidrar till att skapa julkänsla på Bohus fästning i december. Till helgen blir det konsert med luciatåg och nästa helg blir det julmarknad på borggården.
Ulf Karmark bidrar till att skapa julkänsla på Bohus fästning i december. Till helgen blir det konsert med luciatåg och nästa helg blir det julmarknad på borggården. Bild: Charlotte Gad

Bohus fästning bjuder på julkänsla – gånger två

Ulf Karmark, ägare till Mariebergs gård som driver Bohus fästning. På lördag blir det luciafirande framför Bohus fästning. Vilka tror ni kommer?

ANNONS
|

– De som är sugna på julstämning. Eldkorgar, glögg och stämningsfull julmusik är nog precis vad folk behöver just nu. Men det gäller förstås att klä sig ordentligt. Det kan bli riktigt kallt.

Vad händer på scenen?

– Det är föreningen Sekelskiftesdagarna i Marstrand som står bakom arrangemanget och de har fått ihop ett program med mycket vacker musik. Kören och flera solister är jätteduktiga. Här i Kungälv har vi ju inte någon Lucia i år, men vi är väldigt glada över att få besök av Göteborgs Lucia.

Besökarna kommer även kunna köpa glögg, korv och lussekatter och göra ett besök i biljettkiosken där de säljer böcker, bland annat.

ANNONS
Det blir dubbelt upp med julstämning på fästningen. Både denna och nästa helg vankas julaktiviteter.
Det blir dubbelt upp med julstämning på fästningen. Både denna och nästa helg vankas julaktiviteter. Bild: Kristian Johansson

Under helgen är det också julmarknad på Mariebergs gård. Vad händer där?

– En jädra massa! Vi har fyllt ridhuset med utställare. Gårdsbutiken är förstås öppen och vi har levande musik på plats.

Lördag 11 december blir det julmarknad på fästningen. Har det varit svårt att locka utställare?

– Inte det minsta! Mitt i december är det julmarknad överallt så vi trodde det kunde bli svårt, men det var precis tvärt om. Vi blev tvungna att säga stopp, nu får det inte plats fler. Hela borggården kommer att vara full med utställare som bland annat säljer hantverk och lokalproducerad mat, så som tunnbröd och glögg.

Hur skapar ni julstämning?

– Fästningen är ju en fantastisk plats i sig, vi har bidragit med pynt, granar och eldkorgar. Dessutom kommer tomten att vara där i sin vagn och det blir musik av olika slag. Jag vill inte säga för mycket men bland annat blir det ett gäng som skrivit nya texter till kända låtar och texterna handlar om just Bohus fästning.

Tror ni att det kommer många besökare?

– På sociala medier har intresset formligen exploderat! Det verkar som om folk har längtat efter riktigt julstämning. Lyckligtvis är ju borggården stor så den sväljer rätt mycket folk och utomhus finns det ju inga pandemirestriktioner. Vi kommer påminna om att hålla avstånd på ställen där det kan bli trängsel.

Tider och priser

4 december - Julkonserten i fästningsparken. 1600 tänder GKSS marschaller på fästningen. 17.00 startar konserten med kören Vokalerna. Den pågår till klockan 19.00. Evenemanget är gratis.

4-5 december - Julmarknaden på Mariebergs gård 10 – 16. Fri entré.

11 december - Julmarknad på Kungälvs fästning 12 – 18. Entré 50 kr för vuxna och 25 kronor för barn.

ANNONS