Bo Wärff på det rum i Fars hatt där han föddes 1925.
Bo Wärff på det rum i Fars hatt där han föddes 1925. Bild: privat

Bo Wärff föddes i ett rum på Fars hatt 1925

Han föddes och växte upp på Stadskällaren i Kungälv, Fars hatts föregångare. Nu sörjer Bo Wärff, 96, att hotellet har lagt ned.
– Jag fick en jättechock när jag hörde det. Det är där jag är född och uppvuxen, säger han.

ANNONS
|

Bo Wärff bor sedan många år i Norrköping, men han och hans syskon är alla födda inne på hotellet, som då gick under namnet Stadskällaren.

– Vi bodde i ett fristående hus inne på gården, som källarmästarparet Olsson hade. De bodde ovanpå och vi bodde under, säger Bo Wärff.

LÄS MER:Carina vänder blad – efter 47 år på Fars Hatt

LÄS MER:Balder pratar med intressenter – jobbar på en plan

Det fristående huset är det som kallas för Kommendanten och som nu är konferenslokal. Bo Wärffs pappa var sjöman och inte hemma så ofta, så det var mest mamman och de fyra barnen, alla födda där inne, som höll till i lägenheten. Mamman dog dock redan 1934 i samma rum.

ANNONS

Fick bära disk

Bo Wärff minns att han hjälpte till på hotellet från det att han var cirka tolv år.

– Jag fick bära disk på söndagarna. Källarmästaren frågade pappa om jag kunde vara med och hjälpa till, och det fick jag. Det var branta trappor som man fick bära disken i.

LÄS MER:”Minns åren på Fars hatt med glädje”

Han minns även handelsträdgården som låg intill hotellet.

– Handelsträdgården hörde till hotellet och den låg där som det är ett annex nu. Jag var ofta där och sprang omkring. Det var roligt att springa inne i växthuset. Jag kände ju alla som jobbade där.

Den gamla Stadskällaren brann ner 1956 och ersattes efter det av den nya byggnaden som fick namnet Fars hatt. I och med branden brann också den biograf som fanns på hotellet ner.

– Bakom kyrkan fanns en länga som förband det gamla huset med Stadskällaren. Under hade de stora lagerlokaler och ovanpå hade de en stor biograf. Jag såg många filmer där.

Snövit och de sju dvärgarna

Speciellt minns Bo när Snövit och de sju dvärgarna skulle gå upp på biografen.

– Den gången var jag, min bror och kompisen Nisse Tolwers utklädda till dvärgar och fick gå runt och dela ut ballonger till barnen.

LÄS MER:Ulla Norbäck:”Det värsta jag varit med om”

Lokalen användes dock inte bara som biograf.

– Man hade revyer där också, tennisklubbens revyer. Jag hörde Alice Tegner där. Det kom dragspelare och annat dit, så det var en förlustelselokal, inte bara biograf. Jag kommer också ihåg att Oscar Fredriks församling i Göteborg hade utflykter för de gamla till Kungälv. Då hade de slocknade stjärnor som uppträdde där, så jag såg till exempel den stora revystjärnan Sara Backman på gamla dagar.

Öppnade för Edvard Persson

Bo minns också ett tillfälle på jul, då hotellet var stängt. Men när den stora filmstjärnan Edvard Persson kom till Kungälv fick hotellet öppna ändå så att han fick bo och äta där.

LÄS MER:Fars Hatt stänger på fredag

1938 fick familjen flytta från hotellet.

– Då skulle äldsta sonen till källarmästaren ha lägenheten, och jag flyttade till Bäckliden. Det fanns inte så många barn i den östra delen av staden då, de flesta bodde i väster. Jag lekte mycket på fästningen när jag var liten. De höll på att restaurera där och det fick egentligen inte vara några barn där, men de såg att jag var genuint intresserad, säger Bo Wärff, som även gick i skolan i närheten.

– Först gick jag på Fästningsholmen, där det numera är vandrarhem. Sedan tog jag realen i andra änden av staden 1940.

Så småningom flyttade Bo Wärff till Norrköping och gick på scenskola med bland andra John Harrysson, men blev sedermera lärare, och kvar i Östergötland.

Firade 60 år på Fars hatt

Han har dock inte glömt sin bakgrund i Kungälv. 60-årsdagen 1985 firades på Fars hatt. Då var syskonen och syskonens barn med, och de fick alla komma in i lägenheten där alla syskonen hade fötts mellan åren 1918 och 1928. Inne i rummet hade personalen dukat upp med drinkar åt firarna.

För tre, fyra år sedan var Bo ute på roadtrip på västkusten och bodde på Fars hatt.

– Då var personalen snäll och öppnade så att vi fick komma in i lägenheten igen och titta, säger hans dotter Johanna, som var med på resan.

LÄS MER:Politikerna ovetande om att Fars hatt skulle stänga

ANNONS