Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Andrén, och sonen Mathias som var 11 år på bilden. Familjen blev Kungälvs minimeringsmåstare 2017. Pappa Eric Agerling var på jobbet när KP hälsade på. Bild: Vikarie 2 Kungälvs-Posten
Marie Andrén, och sonen Mathias som var 11 år på bilden. Familjen blev Kungälvs minimeringsmåstare 2017. Pappa Eric Agerling var på jobbet när KP hälsade på. Bild: Vikarie 2 Kungälvs-Posten

Blivande avfallsminskare sökes!

Sugen på att göra en insats för miljön och samtidigt delta i ett kul mästerskap? Nu söker Kungälvs kommun deltagare till Minimeringsmästarna, en tävling i att konsumera mindre och minska sitt avfall.

Varje år slänger vi svenskar i medeltal 466 kilo hushållsavfall vilket tillsammans ger 4,8 miljoner ton. Det är en ökning med över åttio procent sedan 1975. För att sätta fokus på slit och släng-samhället startades 2017 Minimeringsmästarna, ett projekt i samarbete mellan Göteborgsregionen och Avfall Sverige. I år deltar ett sextiotal kommuner och Kungälv är en av dem. I varje kommun väljs fem till sex hushåll ut till tävlingen. Samtliga tävlar i den stora Sverige kampen om att bli 2021/2022 minimeringsmästare.

Roligt med bredd

Just nu söker kommunen deltagare som vågar anta utmaningen.

– Alla är välkomna att söka, säger Sofia Ringborg. När vi väljer deltagare kommer vi försöka få en bredd med olika åldrar och boendeformer. Vi vill gärna ha med någon barnfamilj men också några som är lite äldre och kanske något ensamhushåll.

I september ska deltagarna i tävlingen presenteras. När tävlingen startar kommer alla deltagare att få sina sopor vägda och sedan gäller de att slänga mindre. Under ett års tid ska deltagarna själva väga sina soppåsar innan de hamnar i tunnan med hjälp av bagagevågar som kommunen delar ut. Deltagarna kommer att ses på träffar med olika teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Dessutom får de utmaningar i stil med: laga mat av rester och ordna klädbytardag. De ska också sprida sina erfarenheter via sociala medier. Vinner gör den som deltagit i utmaningarna och lyckats minska sitt avfall mest under ett års tid. I september 2022 koras segraren.

Quiz och utbildningsträffar

Tävlingen kommer kunna följas i sociala medier och under resans gång arrangeras även quiz och andra roliga deltävlingar. Sopminimerarna kommer också vara med på utbildningsträffar där de bland annat får lära sig om matsvinn, kemikalier i vardagen och om hållbar konsumtion.

– Avfallet hänger förstås samman med att vi köper för mycket, säger Sofia Ringborg. Vi lever som om vi hade 4,2 jordklot och vår konsumtion tömmer jordens resurser i snabb takt. Minimerar du dina sopor ger det också bättre ekonomi och tid över till annat.

Minimeringsmästarna arrangerades förra gången 2017 och den gången var det en familj i Lerum som vann nationellt. I Kungälv tog familjen Andrén-Agerling hem segern.

– Året med minimeringsmästarna har verkligen satt sina spår, berättar pappa Eric Agerling. Framför allt tänker vi mycket mer på vad vi handlar.

Familjen har också blivit mycket bättre på att sortera sina sopor. Eric vill verkligen rekommendera alla att söka.

– Ja, definitivt, säger han. Det var ett fantastiskt lärorikt år som gav hela familjen en helt ny syn på hur man lever hållbart.

Så söker du till Minimieringsmästarna

Alla är välkomna att söka till tävlingen. På Minimeringsmästarna.se kan du lämna en intresseanmälan fram till 15:de september. Sedan väljer kommunen deltagare som sinsemellan har lite olika familjeförhållande.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.