Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Husen på Hällebergsgatan byggdes i början av 1970-talet. Bild: Anna Hedlund
Husen på Hällebergsgatan byggdes i början av 1970-talet. Bild: Anna Hedlund

Björkås kan få 400 nya bostäder

Inom några år kan området runt Hällebergsgatan i Ytterby kan få cirka 400 nya bostäder i flerfamiljshus samt par- och radhus

Om några år kan hyreshusen på Hällebergsgatan i området Björkås i Ytterby få sällskap av 21 nybyggda flerfamiljshus, rad-och parhus samt ett torg med närservice.

Det är huvuddragen i det nya planförslag för Björkås som nu landat på kommunpolitikernas bord. Bakom önskemålet om ny detaljplan står Förbo som äger 70-talsfastigheterna på Hällebergsgatan.

– Det blir en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och troligen friköpta parhus. Det blir ett lyft för Björkås som blir ett tryggare och mer levande område. Det ger också möjlighet att göra bostadskarriär inom området, säger Ove Wiktorsson (C), ordförande i kommunstyrelsens utskott för samhälle och utveckling.

Han och övriga politiker i utskottet fick förslaget presenteras för sig i tisdags och nu ska hela kommunstyrelsen ta ställning till planförslaget.

– Jag tycker att det såg trevligt ut och det var ingen av de andra i utskottet som hade några synpunkter. Vi tyckte det var bra, säger Ove Wiktorsson.

Ny bostadsgata

Tanken med det nya planförslaget är att ge möjlighet att förtäta Björkås med nya bostäder samt bygga om och bygga till de befintliga husen på Hällebergsgatan. De hus som redan finns ska kunna byggas om med nya trapphus och hiss, och några kommer också med den nya planen att kunna byggas på med en våning.

En ny bostadsgata föreslås i skogsdungen mellan cykelbanan och Hällebergsgatan 14-32. Där planeras tvåvånings rad- och parhus på ena sidan gatan och fem flerbostadshus med upp till sju våningar närmast cykelbanan.

I sydvästra delen av området, runt vändplatsen på berget i slutet av Hällebergsgatan planeras åtta nya flerbostadshus, delvis med utsikt mot Nordtag.

Också mitt i Hällebergsområdet planeras åtta nya flervåningshus och ett torg, med möjlighet till lokala verksamheter och handel i bottenplan.

När kan de här nya husen bli verklighet?

– Just i det här området är det inte någon risk att detaljplanen överklagas eftersom Förbo äger det mesta och det inte finns så många andra sakägare. Däremot behöver vi får tillrättalagt med vattenförsörjning och nya ledningar först, så jag skulle gissa nånstans 2024, säger Ove Wiktorsson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.