Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Björkås får efterlängtad aktivitetspark

Den utlovade aktivitetsparken har försenats med flera år, men nu är bygget i startgroparna.
– Allt är beställt och entreprenören börjar bygga så snart som möjligt efter sommaren, säger Hanna Holmström, kommunikationsstrateg på Förbo.

Som Kungälvs-Posten tidigare rapporterat planerar Förbo att utveckla Hällebergsgatan i Björkås-området på flera sätt. Dels ska hyreshusen renoveras och dels planeras flera nya flerbostadshus, både hyresrätter och bostadsrätter. De nya husen ska ligga i skogskanten vid vändplatsen längst upp på Hällebergsgatan, samt söder om huvudvägen, där det idag är en lång parkering. Även utemiljön kommer att få en ansiktslyftning i samband med renoveringarna.

– Detta är inte något som händer väldigt snart, det är långa processer och vi räknar inte med att påbörja renoveringar och nybyggnation före 2023- 2024. Den nya detaljplanen är inte heller färdig än, säger Anna Olá, fastighetsutvecklingschef på Förbo.

LÄS MER: Björkås kan få 400 nya bostäder

Som förlaga för den kommande upprustningen av Björkas står ett annat av Förbos områden - nyrenoverade Säteriet i Mölnlycke.

– Allt blir inte likadant som Säteriet, men vi har en bra utgångspunkt i det projektet. Alla områden har sina unika förutsättningar och det som är bra vill vi ta tillvara på i samråd med hyresgästerna, säger Förbos vd Peter Granstedt.

På fredagsförmiddagen fick politiker och tjänstemän från Kungälvs kommun en presentation på plats av Peter Granstedt och fastighetsutvecklingschefen Anna Olá. Vid rundvandringen berättade Förbo om planerna och Anna Olá visade lekplatsen som är den del av området som kommer att förändras först.

– Vi höll på med upphandlingen när pandemin kom förra våren och då valde vi att vänta eftersom mycket var osäkert då, men nu är vi är allt påskrivet och klart. Framåt hösten kommer de att börja bygga aktivitetsparken, exakt när vet vi inte än, men det blir innan årets slut.

Aktivitetsparken planerad sedan 2017

Aktivitetsparken skulle enligt den ursprungliga planen ha byggts 2018, men nu ser det alltså ut att bli byggstart i höst. Redan 2017 deltog sju elever från Högskolan för design- och konstantverk i ett projekt tillsammans med elever på Ytterbyskolan. Deras arbete, tillsammans med idéer från boende i området, är grunden för den aktivitetspark som nu ska bli verklighet.

– Tennisbanan byggs om till en multisportplan så att den passar olika aktiviteter. Det blir pingisbord, en lång rutschkana, det har funnit här tidigare och var ett önskemål att få tillbaka. Det ska finnas något för alla åldrar, oavsett om du är barn, vuxen eller äldre. Ett exempel är ”generation path”, är en blandning av en gångbro, gung- och klätterställningar. Bron ska gå från bostadsområdet ut över lekplatsen, förklarar Anna Olá.

I aktivitetsparken byggs också grillplats, ny belysning och långbord. På andra sidan gångbanan planeras en fotbollsplan och en sedan länge efterlängtad hundrastgård.

Framöver kan Björkåsborna räkna med att få delge sina synpunkter och förslag på hur området kan förbättras i samband med om- och nybyggnationerna.

– Förbo kommer på olika sätt att ha dialog med hyresgästerna i Björkås under planeringen. Vi kommer att finnas på plats i området och vi kommer att erbjuda digitala möjligheter att komma med input och synpunkter. Vi behöver förankra vad vi ska göra i området och vi behöver hjälp av dem som bor här för att få veta vilka platser i området som upplevs som trygga eller otrygga, säger Hanna Holmström.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.