Bittens trädgård är vild och vacker

Trädgården har alltid betytt mycket för Britt-Marie Nyström. Hon tillbringar mycket tid bland sina växter, och trivs med att bara vara där och pyssla och se blommorna komma upp.
– Jag vill inte ha några raka linjer, säger hon från ett böljande blomhav.

ANNONS

Trädgården växer lite som den vill, i olika nyanser av grönt, rosa, blått och vitt. Britt-Marie tar tillvara, ändrar och flyttar. Hon har alltid tyckt att det är roligt med växter och gillar när det är lite ojämnt och ostrukturerat. Hon blir lite full i skratt när hon berättar om bekanta som ibland ber just henne om trädgårdstips, samtidigt som de är noga med att det ska vara prydligt och välansat.

Många av blommorna kommer från fröer som hon fått av vänner som varit ute på en resa, eller från deras trädgårdar. Den speciella vallmon som växer intill huset har hon sått av frön som hennes syster skickat från Frankrike.

– Jag slänger ut fröerna lite här och där, säger hon. Det är roligt att se vad som kommer upp.

Rosenskäran och rödmalvan får också växa där de vill.

– De sprider sig själva och kommer även på friland. Jag har haft dem i många år.

Men luktärten som växer i en odlingslåda i trä och slingrar sig uppåt på en spaljé klipper hon i varje dag.

– Ju mer jag klipper desto fler blommor kommer det.

Inga raka linjer

Trots att sommaren inleddes med flera veckor av torka svämmar Britt-Maries trädgård nästan över av blommor i olika färger. Rosenskäran samsas med blå och vita blåklockor, pioner, petunia och afrikanska liljor, och bland blommorna gömmer sig vackra konstdetaljer som hon samlat på sig under åren.

Luktärten är en favorit och ”Blomma för dagen” tycker hon också mycket om. Hon fascineras av att det faktiskt kommer en ny blomma varje dag.

Vid uteplatsen växer gladiolus som är på väg att slå ut. Hon satte lökarna i krukor i våras och planterade nyligen ut några av dem i trädgården, men vissa har hon låtit stå kvar i sin kruka, för att skydda dem mot glupska sniglar.

Skapar trivsel för växter, djur och familj

Familjen Nyström har bott i huset i Timmervik sedan 1982. Sedan dess har trädgården varit ett pågående projekt, ständigt under utveckling med nya blommor, träd som sågas ner för att släppa fram solen, och plantering av nya växter. Ibland behöver de flyttas för att trivas så bra som möjligt.

Bitten visar en buskpion som hon haft i tjugo år. Nyligen flyttade hon den från en annan del av trädgården och nu, på sin nya plats, blommar den för första gången. I våras tog hon ner ett stort träd vid entrén till huset – för att få mer ljus där.

I huset och trädgården vill hela den stora familjen gärna vara, och för hundar som vill leka, och barnbarn som vill spela fotboll och stå på händer finns även en rejäl gräsmatta. Det finns två växthus där det odlas sallad, tomater, basilika och aubergine – och mer blommor. Överallt hörs ett svagt surrande från bin och humlor som också trivs här.

Britt-Marie Nyströms trädgård böljar av växter och blommor i olika nyanser. Den är lite vild, och väldigt vacker, och spelar en stor roll i hennes liv. Att pyssla i trädgården får henne att må bra.

Tipsa oss!

Trädgårdsmänniskor är en serie där vi träffar Kungälvsbor med gröna fingrar där de trivs bäst – i trädgården. Vill du att vi skriver om dig eller din trädgård? Eller har du någon granne eller vän med stort trädgårdsintresse? Skriv till redaktion@kungalvsposten.se och tipsa oss!

LÄS MER:Floristen Anna säljer blommor i sin trädgård

LÄS MER:I Lökeberg skapar Gunnar och Camilla sin drömträdgård

ANNONS