Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lillemor Bulukin, ordförande för Södra Inlands biodlareförening.
Lillemor Bulukin, ordförande för Södra Inlands biodlareförening.

Biodlarna ropade varg - nu förväntas riklig honungsskörd

Den kalla våren gjorde att många biodlare oroade sig för att honungsskörden skulle bli dålig. Men det verkar ha varit obefogat.
– Tvärt om ser vi över hela Sverige att vi nog får en väldigt bra honungsskörd i år, säger Lillemor Bulukin, ordförande för Södra Inlands biodlareförening.

Efter den kalla våren var det många biodlare som oroade sig för att honungsskörden skulle bli dålig – det varnades till och med för honungsbrist. Men honungsproduktionen har återhämtat sig och än så länge har biodlare i både Kungälv och resten av Sverige sett en bra nivå.

– Det verkar som att vi ropade lite varg, för nu ser det mycket bättre ut, säger Lillemor Bulukin, ordförande för Södra Inlands biodlareförening.

LÄS MER: Populärt med biodling

Våren har fortfarande haft en stor påverkan på vissa biodlare. En kall vår gör att bina är snabba på att växa till sig och det är en anledning till att man ser svärmning, där bina delar upp sina samhällen och hälften flyger iväg för att bilda nya kupor. Vid svärmning hinner bina inte producera lika mycket honung då energin går till att flytta och bygga upp en ny kupa.

– Vissa samhällen svärmade flera gånger i år. Då är det inte många bin kvar och de hinner inte göra så mycket honung. Ska man räkna med att det varit ett svärmår kan man nog säga att det varit en bra sommar här i Kungälv, säger Lillemor Bulukin.

Det är dock lite tidigt för att utvärdera exakt hur året blir. Bland de biodlare som är medlemmar i Södra Inlands biodlareförening ser man i genomsnitt en skörd på 16 kilo per bisamhälle. Här är produktionen av ljunghonung viktig för att nå de siffrorna och även om viss ljung börjat blomma är den säsongen långt från över.

– Om vi nu får regn kan det bli bra med ljunghonung och då får vi en jättebra skörd i år, säger Lillemor Bulukin.