Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyfiken kossa hälsar på Johannes Löndahl Bild: Ebba Bergström
Nyfiken kossa hälsar på Johannes Löndahl Bild: Ebba Bergström

Besvärligt väder inget större hot mot Kungälvs bönder

En kall vår som följs av kraftigt regn och sedan en lång period av torka och ännu mer kraftigt regn. Vädret i år har varit besvärligt för många jordbrukare men i Kungälv finns det ingen större oro bland bönderna.

– Vädret har varit allt eller inget i år. Det var en kall vår, sen mycket regn i maj och en väldigt torr sommar fram tills nu då, säger Johannes Löndahl mjölkbonde och ordförande i Kungälvs kommun grupp i Lantbrukarnas riksförbund.

Johannes Löndahl driver Guddeby Gård och likt en klar majoriteten av lantbrukarna i Kungälv har han djur och odlar därför mestadels gräs. Även om den kalla våren och torra början på sommaren gjorde att de tidiga skördarna blivit mindre än vanligt så är han inte så orolig för årets totala skörd.

– Om det fortsätter regna lite mer kommer vi nog få en väldigt fin skörd nu mot slutet av sommaren, säger han.

Kossorna stanna inne i ladan nu när regnet kommit. Bild: Ebba Bergström
Kossorna stanna inne i ladan nu när regnet kommit. Bild: Ebba Bergström

För Johannes Löndahl som har mjölkkor är det extra viktigt att det blir bra kvalitet på gräset som skördas, och även om han fått lite mindre skördar än vanligt så verkar kvaliteten och näringsinnehållet vara bra.

För de som odlar spannmål har det varit svårare, men det har berott till stor del på vilket sädesslag man odlar. Det som såddes under hösten, så som höstvete, har klarat sig fint medan havre och korn, som såddes under våren, tagit betydligt mer skada av det hårda vädret. För Johannes Löndahl, som i år odlar havre på vissa av sina åkrar, är det inte den torra sommaren som varit problemet.

– Jag sådde havre på en måndag i våras och under tre veckor efter det kom det 150 millimeter regn och då regnade mycket av sådden bort, säger han.

Den dåliga skörden av spannmål kan eventuellt vägas upp av att priset på marknaden för tillfället är bra. På grund av pandemins inverkan på världshandeln har priset på alla insatsvaror, till exempel sädesslag, stigit ordentligt.

Tidigare i veckan sa Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, till TT att trots att det nu kommit regn så har torkan haft stor påverkan på spannmålsskörden över hela landet. Johannes Löndahl tror att man generellt klarar torka bättre här i Bohuslän då den lerrika jorden inte tappar fukt lika snabbt. Det hjälper även att det odlas så mycket gräs, då det är en flerårig gröda som kan utveckla djupare rötter och då ändå kan få vatten även om det inte regnat på länge.

Bild: Ebba Bergström
Bild: Ebba Bergström

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.