Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Taxan ändras från 15 juli för årskort och 90-dagars periodkort. Bild: Anna Hedlund
Taxan ändras från 15 juli för årskort och 90-dagars periodkort. Bild: Anna Hedlund

Beslutet fattat: Ny taxa för årskort på färjan

Det blir en sänkning av taxan för årskorten på Marstrandsfärjan. Beslutet fattades på kommunfullmäktiges sista möte inför sommaren.

Priset på årskorten orsakade en lång och het debatt i kommunfullmäktige på torsdagskvällen. Liberalerna och Utvecklingspartiet vill sänka priset på ett årskort till 600 kronor, medan majoritetspartierna vill ha priset 1200 kronor. Det för att försäkra sig om att färjans verksamhet kommer att kunna bära sig själv utan att skattepengar ska behöva tas i anspråk för finansieringen.

Majoriteten öppnade dock för att ytterligare justeringar kan komma att göras och att taxorna eventuellt kan sänkas ytterligare beroende på utfallet av dagens beslut.

Efter omröstning klubbades förvaltningens förslag att sänka priset för ett årskort för vuxna från 3975 kronor till 1200 kronor.

Årskorten för ungdom sänks från från 2975 till 900 kronor. Även periodkorten för 90 dagar får ett nytt lägre pris efter torsdagens beslut. Det nya priset blir 750 kronor för vuxna och 563 kronor för ungdomar.

Den nya taxan gäller från 15 juli. De som köpt årskort under 2021 till det högre priset kan få tillbaka mellanskillnaden mot uppvisande av kvitto.

Nya zoner startade protesterna

Samtliga partier har varit överens om att sänka kostnaden och den 16 juni hölls omröstning om ny sänkning. En stor majoritet av Kungälvs kommunstyrelse var överens om ett nytt pris på 1200 kronor. Liberalerna och Utvecklingspartiet däremot hade förslaget på 600 kronor, i enlighet med det budgetförslag som tagits fram av Marstrandsföretagarna.

Bakgrunden till den heta debatten om priset för årskorten startade när Västtrafik delade in taxorna i nya zoner förra hösten. När priset därmed höjdes från 960 till 8000 kronor per år kom protesterna direkt. Detta fick kommunen att ta över driften av färjan och kostnaden sänktes till 3975. Men många förblev missnöjda och under våren har både företagare och privatpersoner i Marstrand protesterat.

Övriga taxor berörs inte av beslutet.

LÄS MER: Lyssna på företagare och medborgare i Marstrand

LÄS MER: Invånarnas larm: Snart kan Marstrand vara en öde ö

LÄS MER: Politiskt beslut om Marstrandsfärjans nya taxa

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.