Pingskyrkans second hand i Kungälv.
Pingskyrkans second hand i Kungälv. Bild: Anna Hedlund

Beskedet: Pingstkyrkans second hand ska avvecklas

På torsdagen beslutade församlingen på Pingstkyrkan i Kungälv att man vill inleda en avveckling av sin second hand-butik på Filaregatan.

ANNONS
|

Sedan i påskveckan har Pingstkyrkans second hand-butik varit stängd på obestämd tid. Officiellt har det sagts att man stängt på grund av att butikschefen slutat och för att smittspridningen av corona har gjort att man inte velat utsätta sina volontärer, som i de flesta fall tillhör riskgruppen äldre, för smitta.

LÄS MER:Nästa vecka avgörs framtiden för second hand-butiken

På torsdagen hade församlingsledningen ett möte om butikens framtid. Och på fredagen kom beskedet. Butiken ska avvecklas.

– Vi har tagit beslutet att avveckla verksamheten för vår del, säger Ruben Alexandersson, ordförande i församlingen.

Komplicerat att arbetsleda

Beslutet har tagits efter en tid med personalproblem men även ledningsproblem.

– Vi hade svårigheter att få en fungerande organisation och ledning för secondhand-butiken redan innan butikschefen valde att sluta.

ANNONS

LÄS MER:Volontärer sörjer sin mötesplats: ”Hoppas att det löser sig”

Ruben Alexandersson säger att det har varit komplicerat att arbetsleda en verksamhet som bygger på volontärer som ställer upp frivilligt och att det har varit svårt att kombinera både anställda och volontärer i samma organisation.

– Man har inte riktigt samma verktyg som när man arbetsleder anställda. Vi har sett en otydlighet i ansvar och mandat.

Inte kapabla driva butiken vidare

Enligt Ruben Alexandersson har församlingen arbetat länge för att få till en lösning och att man ville få ordning på arbetsmiljön innan man rekryterade en ny butikschef. Men att beslutet att avveckla butiken har mognat fram under tiden och att de sett att de inte kunnat lösa situationen och då inte ansett att de varit kapabla att driva butiken vidare.

Pingstkyrkan har ett hyreskontrakt för lokalerna på Filaregatan till och med årsskiftet. Det gör att man ändå tänker försöka driva butiken under avvecklingstiden. När den kan öppna är dock osäkert.

Vad händer med de sociala projekten som ni bidragit till genom åren?

– En del av det vi bidragit till kommer vi kunna täcka upp med det som församlingen ger själva. Det gäller framför allt där vi har fasta åtaganden. Men självklart kommer en del som varit stöttade av second hand-verksamheten få hitta andra sätt att finansiera sin verksamhet.

”Tagit mycket energi”

I samband med att butiken stängde meddelade man även Kungälvs kommun att man stoppade rekryteringen av till 25 feriejobb i butiken. Enligt Ruben Alexandersson kommer rekryteringen inte att återupptas även om verksamheten kommer drivas vidare fram till nyår.

Men hur känns det att ha tagit det här beslutet?

– Det är dubbla känslor, en sorg i att vi hamnat i det här läget, att vi inte kan lösa det. Det är många som jobbat hårt med det här och kanske känner att det är steget vi behövt ta, för det här har tagit mycket energi.

Beslutet som togs på torsdagen var ett så kallat inriktningsbeslut om att församlingen ska arbetat för en avveckling.

– Sedan ska det förhandlas med facket innan vi kan ta ett formellt avvecklingsbeslut.

Butiken har i dag tre anställda och ett antal volontärer.

ANNONS