Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med fredag kväll är det besöksförbud på äldreboenden och särskilda boenden i Kungälvs kommun. FOTO: Getty images Bild: PIKSEL
Från och med fredag kväll är det besöksförbud på äldreboenden och särskilda boenden i Kungälvs kommun. FOTO: Getty images Bild: PIKSEL

Besöksförbud på äldreboenden

Kungälvs kommun har beslutat att införa besöksförbud på äldreboenden och särskilda boenden från och med fredag kväll.
– Vi måste skydda våra äldre och multisjuka, säger kommundirektör Haleh Lindqvist.

Kommunen hade redan tidigare restriktioner för besök till boendena, men nu har man i likhet med flera andra kommuner infört besöksförbud.

Läs mer:Kungälv tar höjd för allvarlig coronasmitta

– Vi har en skyldighet att skydda våra äldre. På de särskilda boendena finns multisjuka som vi också måste skydda extra. Vi har haft restriktioner tidigare också, men eftersom de här grupperna är mest utsatta gör vi den här bedömningen, säger Haleh Lindqvist.

När det gäller vård i livets slutskede blir det upp till respektive enhetschef att bedöma eventuella besök tillsammans med anhöriga.

Normalt sett är äldreboendena öppna för vem som helst att gå in i. Under veckan har man haft restriktioner kring besök, men nu är det alltså helt stängt för besökare tills vidare.

– Förbudet innebär att i princip ingen utifrån får gå in på boendena. Vi kommer att sätta upp skyltar som säger att man inte får komma in där. Medarbetarna kommer att informera om varför vi gör det, säger Haleh Lindqvist.

Anledningen är att begränsa smittspridningen av coronaviruset så gott det går.

– Det kan vara så att man är smittad och kan smitta andra under dagen, men att man inte själv märker av symptomen förrän på kvällen, säger Haleh Lindqvist, som har tagit beslutet i samråd med verksamhetscheferna inom trygghhet och stöd, samt med kommunstyrelsens ordförande.

– Vi gör detta enligt de direktiv vi har fått från Folkhälsomyndigheten, att vi ska skydda våra äldre och sjuka, säger Haleh Lindqvist.

Kristian Johansson

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.