Ber om hjälp att hitta olja – via Strandstädarkartan

Nu går kustkommunerna ut och ber allmänheten att hjälpa till med att meddela om olja hittas längs med kusten – efter oljeutsläppet utanför Vinga i veckan – och det via Strandstädarkartan.

ANNONS
|

– Vi kommer att gå ut gemensamt och informera om att Strandstädarkartan kommer användas så att allmänheten kan rapportera in om var man hittat olja, säger Madeleine Nilsson, kommunikationsansvarig på Kungälvs kommun.

Det beskedet kom vid lunchtid på Långfredagen. Alla kustkommuner, från Göteborg och till Strömstad, har deltagit i dagens möte tillsammans med bland annat Kustbevakningen och Länsstyrelsen – på grund av det pågående läget efter oljeutsläppet i onsdags kväll.

Strandstädarkartan (Västkuststiftelsen) används annars till att meddela var skräp hittas i naturen, och det genom en app på mobilen eller på strandstädarkartans hemsida.

– Det här är en kommunikationsinsats för att be allmänheten om hjälp. I dagsläget är det på Öckerö som oljan har letat sig in. Vi har inte fått rapporter om att oljan nått oss, säger Madeleine Nilsson.

ANNONS

Det var under natten till Skärtorsdagen som en okänd mängd bunkerolja släpptes ut i havet vid Vinga, i samband med att ett fartyg skulle tankas. Kustbevakningen inledde en förundersökning under onsdagsnatten men eftersom ingen brottslig oaktsamhet kunnat styrkas har utredningen lagts ner, det uppger Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Kungälv har haft en kommuntjänsteman i beredskap med mötena sedan händelsen startade och även kommunens miljöenhet är inblandad. Men ingen mer krisberedskap än så är aktiverad.

– Igår kväll sa man att det var olja vid Öckerö, men risken finns ju ändå att det når hit. Länsstyrelsen har skickat ut varningar ända upp till Strömstad.

ANNONS