Att utge sig vara polis har blivit ett vanligt tillvägagångssätt för bedragarna.
Att utge sig vara polis har blivit ett vanligt tillvägagångssätt för bedragarna. Bild: Stefan Bennhage

Bedragare låtsas vara poliser – gör hembesök och har uniform

Många i Kungälv har utsatts för bedrägerier och bedrägeriförsök under den senaste tiden. Men även i resten av Västsverige pågår bedrägerierna. Nu är ett av bedragarens vanligaste tillvägagångssätt att utge sig vara polis.

ANNONS

Bara under de senaste dagarna har runt 20 bedrägeriförsök skett runt omkring Göteborg. Mellan måndag och tisdag var det 14 stycken som rapporterades in till polisen, och från tisdag till onsdag sju.

– Det här har pågått hela våren i olika omfattning, riktat mot olika grupperingar och olika delar av landet. Det tar fram potentiella offer i en viss kategori och ålder, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Polisens råd för att undvika att bli lurad:

• Använd sunt förnuft. Inget ärende är så brådskande att du måste följa den länk som skickats till dig. Leta i lugn och ro själv upp telefonnumret till avsändaren och ring dem och kontrollera att utskicket stämmer.

• Logga aldrig in på ditt BankID eller signera köp på begäran som kommer via sms.

• Det framgår alltid i BankID vad du skriver under på. Titta alltid noga på den finstilta texten.

• Har du fått ett bedrägligt sms – ta en skärmdump! Den kan behövas vid en anmälan.

Källa: polisen.se

Äldre är bedragarnas måltavla

Bedragarna har ofta äldre personer som måltavla. De har inte samma datavana som de yngre. Polisen Christer Fuxborg berättar vidare att det rör sig om organiserad brottslighet.

– Det är olika konstellationer. Det är personer som låter väldigt trovärdiga. Och man gör detta för att komma över pengar. Säg att de ringer 100 så är det fyra som nappar. Det är lättintjänat, säger han.

ANNONS

I Kungälv har det den senaste tiden förekommit att äldre personer blivit uppringda av personer som utgett sig ringa från inkassoföretag. Bland annat utsattes tre kvinnor för bedrägeriförsök under samma dag.

Där lyckades bedragarna inte komma över några pengar då kvinnorna, precis som man ska, lade på luren.

I vissa fall har personerna som utsatts för bedrägerierna blivit av med stora summor pengar.

LÄS MER:Par i Kungälv förlorade 109 000 kronor till bedragare

Men det är inte alltid de ringer och försöker lura av målsäganden pengar.

Bedragarna har gjort hembesök och haft polisuniform

Den senaste tiden har ett av de vanligaste tillvägagångssätten för bedragarna varit att utge sig komma från olika operatörer eller telebolag, som till exempel Telia. Men vid flertalet tillfällen har även moduset varit att man låtsas vara polis.

– De har till och med gjort hembesök och haft polisuniform på sig. När de vill att man ska legitimera sig med bank-id ska man misstänka att det är något galet. Vi jobbar inte så, säger Christer Fuxborg.

Tidigare har gärningspersonerna även haft ett liknade modus men då riktat mot polsktalande personer.

– Vid de tillfällena uppgav man också att man var polis samtidigt som man pratade flytande polska. Det framstår som trovärdigt. Men de brukar byta taktik, säger Christer Fuxborg.

LÄS MER:Flera bedrägerier mot Kungälvsbor – Polisen: ”Lägg på luren”

LÄS MER:Stoppade bedrägeriförsök – la på luren

LÄS MER:Avbröt bedrägeriförsök – ”Precis så man ska göra”

ANNONS