Bedrägeri mot äldre är en trend just nu, menar Anna-Karin Kjellgren.
Bedrägeri mot äldre är en trend just nu, menar Anna-Karin Kjellgren.

Bedrägerierna fortsätter att öka i Kungälv

Antalet anmälda bedrägerier i Kungälv fortsätter att öka. Första halvåret polisanmäldes 209 bedrägerier, vilket är en stor ökning jämfört med tidigare år. Just nu är det bedrägeribrott mot åldringar som är mest aktuella.

ANNONS
|

Under första halvåret 2021 har 209 bedrägerier polisanmälts i Kungälvs kommun, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är en stor ökning jämfört med motsvarande siffror från tidigare år. År 2020 var motsvarande siffra 129, vilket då var en stor ökning jämfört med 2019 då 71 fall av bedrägerier var anmälda.

Antalet anmälda bedrägerier första halvåret under en tioårsperiod i Kungälv.
Antalet anmälda bedrägerier första halvåret under en tioårsperiod i Kungälv.

Anna-Karin Kjellgren, som jobbar inom bedrägerisektionen inom Polisen, tycker dock inte att man ska lägga alltför mycket vikt vid de siffrorna.

– Jag kan inte se att det sticker ut. Att det är fler anmälda brott kan bero att ett ärende med en målsägande kan ge upphov till flera anmälningar. Sedan har vi i polisen blivit bättre på att skriva anmälningar också, säger hon.

ANNONS

Klart är i alla fall att bedrägerierna är ett pågående problem, inte minst för äldre.

– Det som sticker ut just nu när det gäller bedrägerier är åldringsbrott, de är högaktuella nu. Någon ringer och låtsas vara från banken, och säger att de behöver komma förbi och hämta bankkortet. Eller så ringer de och låtsas vara från polisen. De varnar om att det just nu är tjuvar i området som stjäl smycken, och så uppmanas de gamla att lägga alla smycken de har i en påse och kasta ut till polisen.

Är det många som går på det?

– Ja, de som ringer är väldigt skickliga, och många äldre blir oroade och skärrade och gör som de blir tillsagda.

Den vanligaste formen av bedrägeri är dock fortfarande annonsbedrägerier.

– Det vanligaste är att man köper ett TV-spel eller skärp på en sajt och betalar, men sedan får man det inte. Eller att köper en iPhone och får en kopia istället, säger Anna-Karin Kjellgren.

Såhär i augusti, september brukar det också vara många bedrägerier kopplade till uthyrning av lägenheter.

– Man lägger upp en annons om att man har bostad att hyra ut. Det är hårt tryck på dem och om man vill ha bostaden så får man lägga en handpenning, som man sedan aldrig får se igen. Det kan också hända att man har hyrt en lägenhet, men när man åker dit för att titta bor det redan någon där, säger Anna-Karin Kjellgren.

ANNONS