Barbro fick fem frakturer efter fall på Västra gatan

Medan Barbro Lindkvist tittade på paraden på Västra gatan under nationaldagen ramlade hon på trottoaren. Fallet såg kanske inte så illa ut för de som hjälpte henne, men Barbro har en sällsynt medfödd benskörhet.
– Jag kände direkt att jag gick sönder, säger hon.

ANNONS

Den 6 juni var Barbro Lindkvist, liksom många andra, på Västra gatan för att se paraden som gick ner till fästningen för fortsatt nationaldagsfirande.

– Jag gick utanför gamla Swedbank och skulle också ner till fästningen. Jag är alltid noga med hur jag sätter fötterna, men här vet jag inte vad som hände, utan jag föll ner från trottoarkanten och ramlade i marken. Det är bara det att jag inte får ramla, för jag är som ett plockepinn, säger hon.

Barbro har den sällsynta sjukdomen Osteogenesis imperfecta, förkortat OI, en medfödd benskörhet.

– Det är en väldigt sällsynt sjukdom, som är väldigt besvärlig att ha, för inte ens sjukvården känner till den. Mitt skelett är så skört att det kan räcka med att jag vänder mig i sängen så kan ett revben gå av. Skelettet är som okokt spagetti.

ANNONS

Stendöv utan hörapparat

Sjukdomen är ärftlig och medfödd. En annan följd av sjukdomen är nedsatt hörsel.

– Jag är stendöv utan hörapparat.

Barbro har haft sjukdomen hela livet, men tycker att hon har kunnat leva ett vanligt liv ändå.

– Jag har haft cirka 40 frakturer i mitt liv men i övrigt levt normalt. I tonåren gick jag i stilettklackar och dansade som en galning utan att det hände något.

Den största rädsla nu är att bli påkörd av en elsparkcykel.

– Dem är jag riktigt rädd för, att de ska köra på mig bakifrån. Risken är att jag bryter ryggraden om jag skulle bli påkörd.

Fallet på nationaldagen gjorde att Barbro ådrog sig fyra frakturer i bäckenet och en i skuldran.

– Jag kände på direkten att jag gick sönder. Det ser inte så illa ut men jag blir skadad även av ett litet fall.

Viktigt att röra på sig

Hon fick ligga två veckor på sjukhuset och sitta två månader i rullstol efter fallet.

– I början kunde jag inte ens komma i eller ur sängen, jag kunde inte röra benet en gång, säger Barbro, som trots allt är snabb med att börja röra sig igen efter en skada.

– Jag är ju medveten om min sjukdom och att det är viktigt för mig att röra mig. Jag försöker gå på gym tre gånger i veckan för att träna musklerna för stabiliteten i kroppen.

Barbro är så noga med att röra sig att hon till och med ”fuskade” under rehabiliteringen.

– Mig får de nästan stoppa från att träna. ”Har du fuskat”, sade doktorn, för det var inte meningen att jag skulle röra mig i början. Men det hade jag gjort, för jag vet hur viktigt det är för mig att röra mig.

Hur är det nu med kroppen?

– Nu är det som vanligt. Men nu kommer hösten och det ligger löv på marken, som man är rädd att halka på. På vintern använder jag heldubbade vinterstövlar som ger ett bättre grepp än dubbar om man ska gå naturligt och avslappnat, säger Barbro, som bland annat tycker om att vara ute och fotografera.

– Jag är hobbyfotograf sedan 1960. Jag är ibland med på utställningar, och tycker om att fota över huvud taget.

Förvånad över gensvaret

Nu i höst efter att hon hade kommit på fötter igen gick Barbro ut med ett inlägg på Facebook där hon tackade dem som hjälpte henne vid fallet.

– Jag blev förvånad över att det blev så stort gensvar när jag tackade, men det är så klart jätteroligt. Inlägget har fått över 180 gillanden och en massa kommentarer med lycka till. Och det fortsätter att komma gillanden. Att jag lade ut det berodde på att jag vet ju själv när man har hjälpt någon människa att man undrar ju hur det har gått. De som hjälpte mig ringde efter ambulans och de lade något under huvudet på mig. Jag är jättetacksam att folk bara strömmade till.

Osteogenesis imperfecta

Osteogenesis imperfecta (OI) kallas också medfödd benskörhet. Sjukdomen påverkar skelettet så att det blir skört och mjukt, vilket leder till sprickor och frakturer samt påverkar tillväxten. Det är mycket stor variation i symtomen och deras svårighetsgrad. Barn med OI kan ha flera frakturer redan vid födseln, vilket resulterar i felställningar av armar och ben.

Drygt hälften av alla med sjukdomen får hörselnedsättning

OI är lika vanlig i hela världen och förekommer hos mellan 6-20 per 100 000 personer. De svåra och medelsvåra formerna av sjukdomen kan diagnostiseras redan vid födseln, eller till och med innan födseln, och finns hos cirka fem per 100 000 nyfödda. I Sverige innebär det att det varje år föds ungefär fem barn med en svår form av sjukdomen.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS