Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Björnsson
Bild: Henrik Björnsson

Bara vart tredje seniorkort används – kostar miljoner

Bara vart tredje av de fria seniorkort i kollektivtrafiken som utfärdats i kommunerna Stenungsund, Tjörn och Kungälv används i dag. Det kostar kommunerna miljonbelopp årligen.

Korten delas ut gratis till alla över 65 år som vill ha dem. En sammanställning som gjorts av Västtrafik över hur de nyttjas i Stenungsund, Tjörn och Kungälv visar på låg nyttjandegrad. Användningen av korten ligger på i vissa fall under 30 procent. Kungälv har högsta talet med cirka 45 procents användning det senaste året. I Kungälv finns 8 393 kort registrerade, men de senaste 90 dagarna användes 3 090 motsvarande 36 procents användning. Under det senaste året användes 3 764 kort vilket är 45 procent av de uttagna, den högsta siffran för de jämförda kommunerna.

I Stenungsund är användningen av korten sämre. Där har 4 435 kort utfärdats. De senaste 90 dagarna har bara 1 324 av dem använts, vilket motsvarar knappt 30 procent. Under det senaste har 35,2 procent av korten nyttjats.

För Tjörn är siffran ännu lägre. Här har 3 746 kort utfärdats och de senaste 90 dagarna användes 1 080 kort. För hela det senaste året var användningen på Tjörn 36,5 procent. Siffrorna är framräknade vid början av oktober 2021 och enligt Västtrafik förändras de hela tiden. Människor flyttar eller avlider och nya pensionärer över 65 år tillkommer. Både färdigtjänsthandläggare i kommunerna och politiker säger dock att användningen ligger relativt stabilt detta trots pandemin som är en faktor som många vill peka på när det gäller det låga utnyttjandet. Många tror samtidigt att användandet av korten blir bättre med Västtrafiks nya zonsystem där man kan åka på pensionärskorten inom en större zon. För Stenungsund och Tjörn kan man då resa bland annat till Kungälv.

Kostnaderna är också höga. Kommunerna betalar per utfärdat kort till Västtrafik. Tjörn betalade för förra året 866 000 kronor i ersättning till Västtrafik, Stenungsund 1,3 miljoner och Kungälv 2,9 miljoner.

Samtidigt ligger alltså cirka två tredjedelar av korten oanvända i byrålådorna hos många.

Både politiker, och färdtjänsthandläggare i kommunerna menar att man nog måste titta över systemet och kanske göra förändringar. Till och med de lokala pensionärsorganisationerna medger att förändringar kan behövas.

– Vi kan inte ha ett system som kostar så mycket pengar när många kort inte används. Vi menar att man måste se över systemet med gratiskort. Vi missunnar verkligen ingen som behöver dem gratiskorten men en så låg användning är inte acceptabel, menar Lillemor Arvidsson ordförande i SPF i Stenungsund.

– Vi har diskuterat det hela och kommer sannolikt att ta upp frågan vid vårt kommande årsmöte, säger Lars Angelin, ordförande i PRO på Tjörn. Det är så klart inte bra att så många kort ligger outnyttjade. Vi har inga direkta förslag utan vi får se vad medlemmarna säger på årsmötet.

Lars Ebbe Pettersson, kassör i PRO i Stenungsund, menar att frågan är värd att lyftas:

– Det här får vi sannolikt diskutera inom föreningen. Jag ska ta upp saken i styrelsen, det var verkligen intressanta siffror.

Orust kommun har inget system för fria seniorkort utan satsar istället på andra stöd, bland annat lokala minibussar som kör äldre utan körkort eller bil till affärer och andra serviceinrättningar.

– De kommer för några tior från dörr till dörr och vi tycker det är en angelägen service. Vi vet att frågan om fria kort diskuteras inom Fyrbodals kommuner men vi konstaterade att kostnaden var för stor för att införa dem, säger kommunalrådet Catarina Bråkenhielm (S) och fortsätter:

– Sedan har vi de som ringer oss och menar att man bör införa systemet också på Orust. Jag är nog av den uppfattningen att det är minst lika angeläget med ungdomskort i kollektivtrafiken.

Registerade kort:

Kungälv: 8 393

Stenungsund: 4 435

Tjörn: 3 746

Aktiva seniorkort senaste 90 dagarna:

Kungälv: 3 090

Stenungsund: 1 324

Tjörn: 1 369

Aktiva seniorkort senaste 365 dagarna:

Kungälv: 3 784

Stenungsund: 1 564

Tjörn: 1 369

Källa: Västtrafik

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.