Bara en covid-patient på Kungälv sjukhus

De senaste två veckorna har Kungälvs sjukhus sett kraftig minskning av covidsjuka patienter.
– I dag har vi bara en covidpatient, säger chefläkare Per Wiger på fredagen.

ANNONS
|

Från toppnoteringen med 74 inneliggande patienter med covid-19 i slutet av december, kunde chefläkare Per Wiger på fredagen konstatera att en bara person med covid på fredagen vårdas på Kungälv sjukhus.

– Vi har en patient på IVA, som det ser ut just nu, och ingen på vårdavdelning. De sista två veckorna har vi haft den här branta nedgången på just covidpatienter, men söktrycket från patientgrupper är fortsatt högt. Många flyttar ut på västkusten vid den här tiden på året och då ökar trycket på akuten. Så ser det ut varje år och idag har vi 152 patienter på 163 öppna vårdplatser, säger Per Wiger.

ANNONS

Hur ser du på riskerna med den nya virusvarianten, delta, som verkar får fäste i Sverige nu?

– Vi följer rapporterna från smittskydd och folkhälsomyndigheten noga hela tiden, det är det vi kan göra just nu. Det har varit en del spridning av deltavarianten i några andra regioner, men det har fortfarande inte varit någon stor sak i Västra Götaland.

Fortfarande görs noggranna kontroller av alla som söker vård på Kungälvs sjukhus, vid entréerna finns vakter och alla med minsta symptom som kan tyda på covid-19 får ta ett snabbtest i tältet utanför akuten.

– Trots tycket på akuten är det en enorm lättnad för personalen att det inte är så många covidpatienter längre. Under pandemin har alla personalgrupper slitit något så kopiöst och ställt upp och jobbat sida vid sida. Det har varit extrapass och övertid och ett ofattbart hårt arbete för alla. Jag tror inte man förstår det om man inte har varit ute i vården och sett detta själv och jag tycker verkligen att vi ska hylla våra medarbetare efter de här femton månaderna av pandemi, säger Per Wiger.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om covid-19:

Umgås bara i en mindre krets.

Begränsa nära och nya kontakter.

Träffa personer i riskgrupper på ett säkert sätt.

Res säkert och begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt.

Använd munskydd om du reser med kollektivtrafiken på vardagar klockan 7–9 eller 16–18.

Hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel.

Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.

Stanna hemma vid symtom på covid-19.

Provta dig om du har symtom.

Tvätta händerna ofta och noggrant eller använd handdesinfektion.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS