Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bada i sekelskiftesstil: ”Ränder gör livet lite roligare”

I 25 år har Stefan Docksjö och Fredrik Hedbrandh underhållit gamla och nya vänner med sin samling randiga baddräkter i sekelskiftesstil. Nu gör de en egen nytillverkad kollektion av de klassiska badkläderna.

Stefan och hans baddräktskompanjon, Fredrik Hedbrandh från Kullahalvön, har seglat och rest tillsammans i 25 år. Med sig i bagaget har de alltid ett par randiga baddräkter.

– Vart vi än kommer i världen så har våra baddräkter fungerat som ice breaker. Oavsett var i världen vi badat har människor blivit glada. Ränder gör livet lite roligare, helt enkelt, säger Stefan Docksjö som har ett trettiotal randiga baddräkter i sin samling. Några är original från tiden kring förra sekelskiftet och plockas endast fram vid speciella tillfällen, som sekelskiftesdagarna i Marstrand.

Genom åren har många av Stefans och Fredriks vänner badat i de randiga baddräkterna, och nu, efter att ha pratat om saken till och från i tjugo år, har baddräktskompanjonerna beslutat sig för att ta fram en egen kollektion av de klassiska plaggen.

– Under pandemin har det mesta blivit lite tråkigare och därför tyckte vi att det passade bra att göra kollektionen nu. Vi gör det med glimten i ögat och för att det är kul, men hoppas också väcka ett intresse för vår historia och stolta badkultur, säger Stefan.

Syndig badkultur på klipporna

Stefan och Fredriks tanke är att baddräkterna ska säljas via turistbyråer och kallbadföreningar på badorterna längs västkusten. Tillverkningen är redan igång och första leveransen väntas i början av juli.

– Modellen är inspirerad av den ”syndiga” badkultur som uppstod i Mölle på Kullahalvön runt förra sekelskiftet. Män, kvinnor och barn lämnade kallbadhusens trygga inramning och började med ”fria bad” på klipporna utanför. Dels var det gratis. Dels var det mycket roligare. Att män och kvinnor badade tillsammans ansågs vid denna tid som ett moralens förfall. Trenden spred sig över hela landet, och kom snart även till etablerade badorter som Marstrand, berättar Stefan Docksjö.

Stefan är gammal Kungälvsbo och tillsammans med Fredrik Hedbrandh har han tidigare bland annat haft chartersegling i Marstrand. Fredrik, som har bakgrund inom damkonfektion och damunderkläder, såg potential i att utveckla baddräkterna från maskerad till ett modernt badplagg med den klassisk designen.

– Vi har ett plagg som aldrig blir omodernt. 1910 är ju alltid 1910, säger Fredrik Hedbrandh.

I början på 1900-talet gjordes baddräkterna i ulltrikå eller bomull, men de nya badplaggen görs i modernt material lovar Stefan Docksjö.

– De gamla baddräkterna blev tunga och hängiga när de blev blöta och de kan man ju se framför sig snyggt hur det var... Nu kan man bada som i de gamla badorternas glansdagar och samtidigt sprida lite glädje omkring sig, säger Stefan som intygar att han själv badar i randig baddräkt för män – åtminstone vartannat bad.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.