BA.4 – ny variant av coronaviruset upptäckt

En ny undervariant av omikron, med namnet BA.4, har upptäckts i Sverige. Varianten dominerar i dag smittspridningen av covid-19 i bland annat Sydafrika och spridningen i Sverige kommer nu att övervakas av Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Antalet bekräftade fall av covid-19 minskar i Sverige, även när man tar hänsyn till att testningen för sjukdomen också har minskat. Samtidigt meddelar nu Folkhälsomyndigheten att en ny virusvariant har upptäckts i Sverige.

Det handlar om en undervariant till omikronvarianten med namnet BA.4. Den upptäcktes först tillsammans med en annan undervariant, BA.5, i januari och februari i Sydafrika.

Omikronvarianten finns i flera länder

De första svenska fallen av BA.4 upptäcktes efter analyser av prover från vecka 17, den sista veckan i april.

– Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige. Och precis som med övriga varianter av sars-cov-2 kommer vi att kunna följa hur BA.4 sprids i Sverige genom vår övervakning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Samma åtgärder mot covid-19 som innan

Enligt Folkhälsomyndigheten har BA.4 inga kända egenskaper som gör att sjukdomsbilden blir annorlunda än med BA.2, som är den omikronvariant som har dominerat smittspridningen i Sverige de senaste månaderna.

– Samma grundläggande åtgärder gäller för BA.4 som för andra varianter – vaccinera dig enligt våra rekommendationer och stanna hemma om du är sjuk, säger Sara Byfors.

Omikron delas in i undergrupper

Virusvarianten omikron har visat sig vara mer smittsam än tidigare varianter som spridits under coronapandemin, men den orsakar också ett mildare sjukdomsförlopp.

Dessutom har 65 procent av alla vuxna i Sverige nu tagit minst tre doser covid-19-vaccin. På grund av det klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i Sverige.

Omikron delades initialt in i tre undergrupper med liknande men ändå olika mutationer – BA.1, BA.2 och BA.3. Det var den förstnämnda varianten som först fick fäste i Sverige, när smittspridningen var som störst i vintras, och därefter tog BA.2 över.

LÄS MER:”Äntligen blir det av” – Bohus cup tillbaka efter tre år

LÄS MER:Fortsatt hög smittspridning i Kungälv – krav på testning upphör

LÄS MER:FHM: Då måste vi återinföra restriktionerna

ANNONS