Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Både glädje och oro när restriktionerna försvinner

Vid midnatt till onsdagen räknades det ned på flera håll i landet. Många ville fira att vi från och med idag kan leva nästan som vanligt.
På Kungälvs resecentrum gjorde många tummen upp åt att restriktionerna slopas men en och annan kritisk röst hördes också.

Ziad Ahmed sitter på en bänk i vänthallen med mobilen i händerna. Han har kommit med bussen och ska till jobbet i Kongahälla center.

– Det känns som att livet har kommit tillbaka. Men det är viktigt att man gör allt man kan för att minska smittan så att vi kan fortsätta leva utan restriktioner. Fortsätt att tvätta händerna och håll avstånd, säger han.

Ziad är en av många resenärer som gläds åt att coronarestriktionerna slopas. Nu ser han fram emot få umgås med vänner och familjemedlemmar som han inte har kunnat träffa under pandemin.

LÄS MER: Restriktioner släpps – det här gäller i Kungälv

LÄS MER: Västtrafik öppnar framdörrarna igen – påstigning fram

LÄS MER: Kyrkan öppnar upp igen: ”Taket för deltagare tas bort”

Många som passerar gör tummen upp när de hör samtalsämnet och frågan hur det känns nu när restriktionerna försvinner. En av dem är Ester Dahl som reser kollektivt varje dag till Kungälv. Det har hon gjort under hela pandemin. Det som blir den största förändringen för henne när det inte längre finns några restriktioner är att hon kan börja gå ut mer.

– Jag har saknat att gå på krogen och umgås med kompisar. Det ser jag fram emot. Men det kommer säkert kännas lite läskigt i början när det är trångt och mycket folk. Men man vänjer sig nog snabbt, tror hon.

Fick be barnen sätta sig

Björn Niklasson är busschaufför och ska strax påbörja ett pass. Han berättar att bolaget som han kör för har haft påstigning genom framdörrarna en längre tid eftersom man var tidiga med att hänga upp plastskydd vid förarhytterna. Han berättar att han tidigare på morgonen fick be några skolbarn som stod upp i bussen att sätta sig ned.

– De stod nog upp av gammal vana för att det inte ska bli för trångt bland passagerarsätena, de tänkte inte på att restriktionerna inte gäller längre. För min egen del innebär inte det här någon större förändring. Jo, förresten! Nu kan äta jag buffé på en fiskrestaurang Göteborg som har varit stängd länge.

Kommer behålla handspriten

Inne på Pressbyrån står Hanna Fahlander och packar upp varor. Hon driver butiken och har under pandemin varit noga med att kunderna ska känna sig säkra när de handlar hos henne. Det kommer hon att fortsätta med.

– Jag kommer se till att det inte blir för trångt och att det finns handsprit i butiken, säger hon och pekar på plastskyddet vid disken.

Inne på Kongehälla center har restriktionerna gällt i 18 månader. Nu har det blivit ändring på det. Bild: Kristian Johansson
Inne på Kongehälla center har restriktionerna gällt i 18 månader. Nu har det blivit ändring på det. Bild: Kristian Johansson

– Det kommer jag absolut behålla. De skyddar ju mot förkylningar och andra sjukdomar, så det vore ju dumt att ta bort det. Men det känns lite märkligt ändå nu när restriktionerna inte gäller längre, men samtidigt är det jätteskönt att mycket återgår till det vanliga.

Känner sig inte alls bekväm

Utanför entrén fixar kommunanställda Maria Wall och Lotta Olsson i ordning ett av blomsterarrangemangen som pryder området.

– Jag har bokat bord på restaurang nu på fredag. Jag har verkligen saknat att gå ut och äta under pandemin. Så jag tycker det känns bra att restriktionerna försvinner även om jag kommer att vara försiktig även i fortsättningen. Jag hade biljett till en konsert men jag lämnade tillbaka biljetten. Det känns alldeles för tidigt att gå på så stora evenemang.

Lotta är mer försiktig. Hon tänker inte ändra på några vanor alls.

– Nej, jag känner mig inte alls bekväm med att restriktionerna tas bort. Tänk om det blir ett bakslag? Jag avvaktar och ser vad som händer. Visst, jag längtar efter att kunna sätta mig ute någonstans men det får vänta. Det känns fortfarande alldeles för osäkert.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.