Barnskötaren Maria Stenfeldt och förskolläraren Marie Emanuelsson.
Barnskötaren Maria Stenfeldt och förskolläraren Marie Emanuelsson. Bild: Katarina Berg

Bästa förskolan- när föräldrarna får bestämma

Bokens förskola i Kode får allra högst poäng av de kommunala förskolorna när föräldrarna får tycka till.
– Jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas, säger förskolläraren Marie Emanuelsson och barnskötaren Maria Stenfeldt.

ANNONS
|

I januari och februari i år fick föräldrar i Göteborgsregionens samtliga kommuner besvara en förskoleenkät.

LÄS MER:Föräldrar i Kungälv ger högt betyg åt förskolan

Kungälv hamnar på tredje plats i regionen när det gäller hur nöjda föräldrarna är med förskolan, och mest nöjda är mammorna och papporna med barn på Bokens förskola i centrala Kode.

På en skala 1-5 får Boken 4,89. På andra plats kommer Ängsblommans förskola med 4,78 och på tredje Klockarebolets förskola på 4,75. På fjärde plats hamnar familjedaghem på 4,70.

I gamla biblioteket

Men klar vinnare är alltså lilla Bokens förskola med bara en avdelning och 18 barn.

– Otroligt roligt, säger förskolläraren Marie Emanuelsson och berättar att verksamheten håller till i gamla bibliotekets lokaler sedan tio år tillbaka.

ANNONS

Vad är det som gör er så bra?

– Vi har ett väldigt gott arbetslag som trivs tillsammans och kompletterar varandra. Vi drar åt samma håll och är trygga med varandra. Allting flyter och funkar och det är kanske det föräldrarna ser och som gör dem trygga, att vi har roligt tillsammans och trivs ihop, säger Marie.

Har högt i tak

Vid sidan av henne ingår förskolläraren Sofia Åberg och barnskötarna Therese Franksson och Maria Stenfeldt i arbetslaget.

– Vi är lugna och barnen trivs här. Vi jobbar också mycket med att förklara för föräldrarna vad vi gör och hur vi jobbar och de får vara delaktiga i vår verksamhet, säger Maria och nämner andra framgångsfaktorer.

– Det är härligt att komma hit till jobbet. Vi har högt i tak och är ärliga och ställer upp för varandra.

En temavecka om allemansrätten har precis avslutats. ”I torsdags fick barnen träffa allemansråttan uppe i skogen, när vi pedagoger spelade teater”, berättar Marie Emanuelsson och Maria Stenfeldt.
En temavecka om allemansrätten har precis avslutats. ”I torsdags fick barnen träffa allemansråttan uppe i skogen, när vi pedagoger spelade teater”, berättar Marie Emanuelsson och Maria Stenfeldt. Bild: Katarina Berg

Blir familjärt

Eftersom Boken bara är en avdelning med 18 barn blir det väldigt familjärt, säger Therese Franksson.

– Verkligen jättekul att vårt arbete synliggörs och uppmärksammas på det här sättet.

Ska ni fira detta nu?

– Ja, vi får nog göra något tillsammans med barnen. Vi är duktiga på att sätta lite guldkant på vardagen, säger Marie Emanuelsson.

Ska analysera resultatet

Förskolorna som får allra lägst poäng i förskoleenkäten är Rödhakens förskola med 3,71, Ulvegärde förskola med 3,75 och Kalvegrinna förskola samt Fridhemskullens förskola med 3,87.

– Här har vi en större andel yngre barn som har varit kortare tid på förskolan. Samtidigt har de här förskolorna fler barn som inte har fått sitt förstahandsval och det är troligt att det påverkar vårdnadshavarnas helhetsomdömen, säger verksamhetschef Monica Carhult Karlsson.

Hur kommer ni att agera?

– Rektorerna ska tillsammans med personalen göra en analys av vad som kan förändras för att få ett högre omdöme, säger Monica Carhult Karlsson.

Finns det en möjlighet att de låga poängen beror på låg svarsfrekvens?

– Ja, så kan det vara. Det är den analysen rektor behöver göra tillsammans med personalen.

När det gäller exempelvis Kalvegrinna förskola var det bara 30 av 184 vårdnadshavare som besvarade enkäten.

ANNONS