Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brospannet på plats på Nordreälvbron 2020. Arkivfoto Bild: Linus Olsson
Brospannet på plats på Nordreälvbron 2020. Arkivfoto Bild: Linus Olsson

Asfaltering av Nordre älvbron på gång: ”Måste vara varmt”

I vintras gick det inte att asfaltera Nordre älvbron. Och senvintern har inte visat sig från sin bästa sida, med kyla, snö och blåst.
– Det måste vara stabilt med fem grader varm och torrt, som i dag, säger Andreas Hellström, projektledare på Trafikverket.

Sedan oktober 2019 har arbetet på Nordre älvbron pågått. Ett arbete som bestått i att bygga busskörfält på båda sidor, förstärka bron och låsa den för öppning för att minska bullret.

Trafikverket och dess entreprenörer har satt upp nytt räcke på bron, ny belysning och gjort vattenskyddsåtgärder för att förhindra utsläpp i älvarna vid en eventuell olycka.

Bytte brospann

Den första prognosen var att bron skulle vara färdig till sommaren 2022. Men arbetet med att byta ut brospannen somrarna 2020 och 2021 gick bra och under rätt förutsättningar hoppades Trafikverket att man skulle vara klara till årsskiftet.

Men i december 2021 gick det inte att asfaltera på grund av vädret, och en bit in på 2022 har det fortfarande inte gått att asfaltera.

– Det har inte funkat, det måste vara stabilt med fem grader varmt och torrt, som i dag, säger Andreas Hellström, projektledare för Nordre älvbron på Trafikverket.

”Vi är i startgroparna”

Så just nu inväntar man våren.

– Det blir ingen bra kvalitet om man gör det när det är för kallt. Man kan laga men inte bygga om det ska hålla flera år, säger han.

Och när man väl börjar asfaltera går det inte att backa.

– Det är ungefär 50 enheter som ska i gång. Man kan inte börja lite grann utan det måste vara hyfsat stabilt väder när man trycker på knappen. Man kan parera någon enstaka dag men om man startar för tidigt och det kommer vinter får man göra om det som är gjort. Men vi är i startgroparna.

Han jämför det med att måla huset på vintern, vilket man inte gör.

– Det är faktiskt precis så det är.

Men nu räknar Andreas Hellström med att vädret ska vara med dem. Kommer de igång med asfalteringen gissar han på att arbetet kan vara klart inom en månad från dess.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.