Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Rundblad är en av flera som har fått nytt jobb på Rutgerson Marin i Marstrand.  Bild: Kristian Johansson
Hanna Rundblad är en av flera som har fått nytt jobb på Rutgerson Marin i Marstrand. Bild: Kristian Johansson

Arbetslösheten i Kungälv är på väg ner igen

Efter ett tufft år ser arbetsförmedlingen att arbetslösheten i Kungälv sjunker. En av de som har fått anställning nyligen är Hanna Rundblad på Rutgerson Marin i Marstrand.
– Det var precis ett sådant här jobb jag ville ha, säger hon.

I augusti förra året skrev KP att arbetslösheten i Kungälv var den högsta på tio år. Då hade arbetslösheten ökat åtta månader i rad och låg på 5,4 procent, vilket var den högsta siffran sedan 2010.

Men under de första månaderna under 2021 har arbetsförmedlingen i Kungälv sett ett trendbrott, så arbetslöshetssiffrorna har börjat gå nedåt igen efter 2020.

– Även om antalet arbetslösa har stigit under hela 2020 för alla grupper boende i Kungälvs kommun, så är det från låga volymer i jämförelse med många andra kommuner. Under detta årets första månader ser vi dock ett trendbrott, då arbetslösheten långsamt börjar minska i Kungälv, säger Nina Haag, sektionschef på arbetsförmedlingen Kungälv.

Dessutom tror hon att trenden kommer att stärkas.

– Så snart restriktionerna på grund av pandemin lättar förväntar vi oss att den minskande arbetslösheten påskyndas ytterligare på grund av uppdämd efterfrågan i många branscher, till exempel restaurang och turism, säger hon.

I Rutgerson Marins bransch har den uppdämda efterfrågan redan gjort sig till känna.

– Vi har en månads leveranstid, så när coronan kom hade vi lite att göra i några veckor, men telefonerna slutade i princip att ringa. Det blev helt stopp egentligen, säger produktionschef Carl William Rutgerson.

Carl William Rutgerson är produktionschef på Rutgerson Marin. Bild: Kristian Johansson
Carl William Rutgerson är produktionschef på Rutgerson Marin. Bild: Kristian Johansson

Företaget, som tillverkar båttillbehör, fick varsla en del anställda och rikta in sig på att bygga upp lager. Efter sommaren började det gå bättre igen, men i december kom den stora uppgången.

– Sedan har det hållit sig på en hög nivå. Vi kunde ta tillbaka några som hade slutat, och så har vi anställt tre nya som nyss har börjat. Vi har också anställt tre till som inte har börjat jobba än, säger Carl William Rutgerson.

Monika Hamnevall är ny på Rutgerson Marin. Bild: Kristian Johansson
Monika Hamnevall är ny på Rutgerson Marin. Bild: Kristian Johansson

Monika Hamnevall är en av de som har fått börja på Rutgerson som montör.

– Jag började för två veckor sedan och är provanställd. Jag har jobbat många år i hotellbranschen, som drabbades värst av coronan, och där finns inte så många jobb nu, säger hon.

Var du arbetslös först?

– Nej jag hann inte bli det. Men det finns inte så mycket jobb i den branschen så jag ville prova något nytt.

Hanna Rundblad är också montör, och jobbade tidigare på ett företag i Lysekil.

– Det gick i konkurs, av andra skäl än corona. Så jag hann vara arbetslös i en månad ungefär innan jag fick jobb här. Jag hittade jobbet via en annons på nätet och började här 4 januari, säger hon.

Hur var det att bli arbetslös mitt i pandemin?

– Det var jobbigt. Jag undrade om det ens skulle finnas något jobb att söka under pandemin. Men jag sökte några jobb som jag verkligen ville ha, och det här var det som verkade roligast, och så fick jag det.

Fanns det många jobb att söka?

– Jag fick uppfattningen att det var få, men jag har inte sökt jobb sedan jag var väldigt ung, så jag har inte så mycket att jämföra med.

Hanna Rundblad på nya jobbet. Bild: Kristian Johansson
Hanna Rundblad på nya jobbet. Bild: Kristian Johansson

Hanna Rundblad bor på Orust, men avskräcks inte av avståndet till jobbet.

– Jag är montör och det var den här typen av tjänst som lockade. Jag ville inte byta bana. Jag har supergoa kollegor och trivs jättebra på jobbet.

Vad är det du gör på jobbet?

– Jag monterar portlights, luckor i olika former, till motorbåtar och segelbåtar. Jag gör samma sak varje dag, men det är olika delar i det, så jobbet är ändå lagom varierande.