Antikmässa i Marstrand lockade med Lars Lerin

Broscher med diamanter och safirer, 1700-tals porslin märkt ”Gullbringa” och Lars Lerin-målningar – Marstrands antik- och konstmässa blandar alla slags konstverk och antikviteter.

ANNONS
|

Det är nu elfte året som antik- och konstmässan arrangeras på Marstrands havshotell av Fahlnaes Konsthandel i Göteborg. 2020 blev den inställd på grund av pandemin, men förra året var mässan öppen om än under strikta coronarestriktioner.

Under fredagen öppnade mässan återigen för tre dagar fyllda av silver, tavlor, skulpturer, porslin, smycken och mycket mer. Allt är till salu och besökarna kan bland annat få smycken och silver värderade av experterna som ställer ut.

– Vi hoppas på mycket folk, men det är en del konkurrens om besökarna, säger Angelica Törnqvist på Fahlnaes Konsthandel, och syftar på Sekelskiftesdagarna som samtidigt hålls på Marstrandsön.

ANNONS

Porslin från Gullbringa

Anna Gremner är en av utställarna. Hon arbetar på AntikWest i Göteborg som är specialiserade på kinesiska antikviteter, och hon har redan träffat många intressenter. Något som folk visat lite extra intresse för är porslinet som har en högst lokal anknytning.

– Det var många slott, gods, gårdar och säterier som designade sitt egna porslin på 1700-talet. Man kunde alltid skicka en förlaga till Kina med Ostindiefararen och beställa och så tog det några år innan man fick tillbaka det. Det är många som tittat på just detta porslin eftersom det står Gullbringa på. Det är väldigt ovanligt och extra speciellt här, säger hon och visar en monter med en tallrik och två burkar med lock som det mycket riktigt står Gullbringa på.

Driver gård och antikt i Skultuna

Bredvid AntikWest står Bowallens antik som drivs av Solveig och Anders Kimby. I 40 år har de köpt och sålt antikviteter, samtidigt som de driver ett ekologisk lantbruk i Skultuna. Med tanke på var de bor har de därför, inte helt överraskande, en fäbless för ljusstakar och mässingslampor. Men framför allt är det silverbestick och matsilver de handlar med.

– Skultuna var det äldsta bruket som startade 1607, vår bondgård har legat under Skultuna bruk. Så vi har nära anknytning till det. Jag gick med metalldetektor hemma och hittade bottnar till ljusstakar från 1800-talet, eftersom de tidigare haft lager i vårt magasin, säger Solveig samtidigt som hon bläddrar i en katalog med mässingsljusstakar från Skultuna och Gusum.

– Det är som pornografi för en antikhandlare, säger hon och skrattar.

Gillar tavlor med mycket färg

En besökare som hittat ut till Marstrand är Paul Mielow. Han besöker mässan för tredje året.

– Jag tycker om konsten och skulpturer från 800-talet och bakåt. Och alla tavlor. Vi har handlat lite här tidigare år, då har det varit porslin och keramik. Nu får vi se om det blir något, säger han.

Han brukar åka runt och besöka antikmässor i Västsverige, men mässan i Marstrand har blivit en favorit.

– Det är en jättefin mässa. Och det är kul med så många olika saker eftersom man kan upptäcka något nytt. Jag har kommit på nu att jag gillar de stora tavlorna med mycket färg, säger han.

Lars Lerin är favorit

Men någon konsthandlare, det är han inte.

– Jag tycker bara det är fint. Man måste ju fylla dagarna med något roligt som pensionär.

Marita och Anders Derneryd besöker också mässan under fredagen. De är inte ute efter något speciellt, bara att få se många vackra ting.

– Det är vissa saker som fastnade. Lars Lerin så klart och det kinesiska porslinet. Det finns mycket här som man skulle vilja ha, säger Marita Derneryd, och låter blicken vandra vidare över salen.

LÄS MER: Detta händer på Strandverket på Marstrand i sommar

LÄS MER: Upplev sekelskiftet under dagarna tre på Marstrand

LÄS MER: Johan och Johan får motionen i jollen: ”Segling är det blå fältets schack”

ANNONS