Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet covidsmittade i Kungälv ökar i rekordfart.  Bild: Kristian Johansson, Karin Henriksson
Antalet covidsmittade i Kungälv ökar i rekordfart. Bild: Kristian Johansson, Karin Henriksson

Antalet smittade ökar explosionsartat i Kungälv

Det pågår en stor ökning av antalet covidsmittade i Kungälv just nu. Bara av de provsvar från i måndags som har kommit in är 228 stycken positiva.
– Det är en oroväckande stor andel positiva, säger Ghadah Saleh, chef på Centrumpraktiken.

Under vecka 12, i mars 2021, konstaterades 331 nya fall av covid 19 i Kungälv, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det är rekordet för Kungälvs kommun i antal sjukdomsfall på en vecka. Men nu ser det rekordet ut att ryka. Bara i måndags konstaterades 228 nya sjukdomsfall sammanlagt på vårdcentralerna Solgärde, Kusten och Centrumpraktiken.

Gigantisk ökning

Solgärde vårdcentral hade 104 positiva svar på de drygt 330 personer som tog prov i måndags.

– Vi har aldrig haft så många som tog prov som i måndags och inte heller haft så stor andel positiva svar. Var tredje som tog prov hade covid. Det är en gigantisk ökning, säger vårdcentralschef Susanne Gustafsson.

På vårdcentralen Kusten i Ytterby var det nästan lika många positiva svar från testningen i måndags, 99 stycken. Också där var det över 30 procent positiva.

– Vi tog totalt under dagen 300 test och av dem 99 var positiva. Så det är 33 procent, säger verksamhetschefen Agneta Hamilton.

Centrumpraktiken har i skrivande stund bara fått 61 svar på de prov de tog i måndags, men av dem är en stor andel positiva.

– Vi har 25 positiva svar av 61, så det är hela 41 procent, en oroväckande stor andel, säger Ghadah Saleh.

Testerna börjar ta slut

Som KP tidigare har skrivit om har den stora ökningen av tester gjort att testkiten för självtest som delas ut har börjat ta slut. På Centrumpraktiken tog själv-testerna slut på fredag morgon och man fick ta till NPH-test, där personalen får sticka en bomullspinne i näsan på provtagare, registrera provet och så småningom meddela svaret till provpersonen.

LÄS MER: Den ökade smittspridningen ger brist på covidtester

– Det krävs mycket personal för utförandet, registreringen och svaret. Men vi har valt att göra så för att hjälpa alla som vill ta test, säger Ghadah Saleh.

Hur många NPH-test Centrumpraktiken har att tillgå vet inte Ghadah Saleh på rak arm.

– Jag vet inte hur många vi har. Men skulle det vara så i nästa vecka att vi inte kan hjälpa alla som står i kö för test så kommer vi att berätta hur många vi kan ta emot, så att man inte behöver stå i kö i onödan, säger hon.

Mer arbete för personalen

På Kusten har man fortfarande PCR-test kvar, men kan komma att få gå över till sådana självtest man hade i början av pandemin, som innebär mer arbete med registrering och provsvar för personalen.

– Vi har hundra PCR-tester kvar, och vi räknar med att de inte kommer att räcka på måndag. Vi var lovade ett större antal test, men de är tydligen slut. Vi får komplettera med de andra testerna som innebär mer jobb för oss, vilket är en nackdel naturligtvis, säger Agneta Hamilton.

På Solgärde har man ännu ingen plan b om testkiten inte skulle räcka i nästa vecka.

– Fortsätter provtagningen i den här takten kommer vi inte att kunna testa alla om vi inte får in fler testkit, säger Susanne Gustafsson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.