Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser allvarligt på den snabbt ökade smittspridningen av covid-19. Bild: Sanna Tedeborg
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser allvarligt på den snabbt ökade smittspridningen av covid-19. Bild: Sanna Tedeborg

Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

Mellan jul- och nyårsveckan ökade antalet bekräftade covid-19-fall med 104 procent i Västra Götaland. Totalt konstaterades 7 886 fall i regionen under vecka 52.

Veckosiffran är den tredje högsta i Västra Götaland sedan pandemins början, och innebär en kraftig ökning gentemot de 3 862 fall som upptäcktes veckan innan.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser allvarligt på den snabba utvecklingen.

– Smittspridning sker där människor träffas. Det är viktigt nu att vi tänker på att hålla avstånd till varandra och undviker miljöer med trängsel, arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken då det ofta är trångt, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ansträngt läge på Kungälvs sjukhus – personal saknas

LÄS MER: 2 800 nya coronafall på två dagar – därför rusar smittotalet i regionen

Testning kring jul och nyår påverkar

Redan i början av förra veckan var det tydligt att antalet fall skulle öka kraftigt. En av förklaringarna var eftersläpning från julveckan, då många testade sig men fick vänta till veckan därpå på sina provsvar.

Folkhälsomyndigheten har också betonat att smittostatistiken över jul- och nyårshelgerna är något svårtolkad på grund av just varierande provtagning och inrapportering.

Ökat antal patienter på sjukhus

Samtidigt som det alltså är osäkert om själva smittan verkligen ökade med så mycket som 104 procent mellan årets två sista veckor, är det dock ett faktum att allt fler insjuknar i covid-19.

Det har även avspeglats på sjukvården, med ett fördubblat antal inneliggande covid-19-patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset den senaste veckan. Hittills har emellertid inte belastningen på den resurskrävande intensivvården ökat i samma takt.

Omikron sprids snabbt i regionen

Statistik från förra veckan visade att omikronvarianten av coronaviruset börjat ta över i Västra Götaland. Varianten bedöms vara mer smittsam än deltavarianten, som tidigare har dominerat, men det finns också indikationer på att sjukdomsförloppet blir mindre allvarligt.

LÄS MER: Då kan du boka tid för dos 3 i Kungälv

Den höga smittspridningen kan dock ändå leda till att sjukvården blir överbelastad. För att minska risken att bli svårt sjuk ses vaccinationen därför fortsatt som det viktigaste verktyget.

– Har du inte vaccinerat dig så gör det nu och viktigt att även ta den tredje dosen, så fort det är möjligt, säger Thomas Wahlberg.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.