Ungefär 25 procent av de nya smittfallen kommer från personer som blivit smittade utomlands.
Ungefär 25 procent av de nya smittfallen kommer från personer som blivit smittade utomlands. Bild: Erik Simander/TT

Antalet coronasmittade fortsätter att öka i regionen

Vecka 28 ökade smittspridningen i Västra Götaland med 50 procent. Färska siffror för vecka 29 visar att ökningen fortsätter och landar på 19 procent. I reella tal är det dock fler än föregående vecka.

ANNONS
|

Smittspridningen är fortsatt på låga nivåer men har nu ökat två veckor i rad i Västra Götaland. 377 nya fall konstaterades vecka 28 och vecka 29 hade de ökat till 450 nya fall. Smittspridningen sker i de flesta åldersgrupper men är som störst bland ovaccinerade personer i åldrarna 20 - 35 år, varav de flesta kommer från Göteborgsområdet. Cirka 25 procent har blivit smittade utomlands.

Det är samma mönster som föregående vecka och smittskyddsläkaren Leif Dotevall manar till försiktighet.

– När vi tar semester är det som att många glömmer eller blundar för att pandemin fortfarande pågår. Men den som reser till länder med omfattande smittspridning utsätter sig för en stor risk att komma hem och själv vara smittad, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Leif Dotevall ser en fortsatt risk för ökad smittspridning under sommaren och pekar särskilt på behovet av att undvika trängsel.

– Vi får många och återkommande rapporter om trängsel på strandpromenader, restauranger och liknande mötesplatser. Den stora risken med trängsel är att en enda smittad person kan orsaka en stor smittspridning.

Testa dig efter utlandsresa

De grundläggande rekommendationerna om att undvika trängsel, hålla avstånd och stanna hemma och testa sig vid symtom kvarstår trots att vi släppt på flera andra restriktioner. Särskilda rekommendationer finns också för alla som kommer hem från en utlandssemester där de som rest utanför Norden uppmanas att testa sig för covid-19 så fort som möjligt efter hemkomsten. På Landvetter flygplats finns till exempel möjlighet att göra det direkt vid ankomst.

I övrigt påminns om att fortast möjligt vaccinera sig för att hejda smittspridningen.

– Jag vill uppmana alla som kan att vaccinera sig så snart som möjligt. Det ger ett viktigt skydd mot allvarlig sjukdom för dig själv och minskar risken för att sprida smitta till andra. Många har valt att ta vaccinet vilket är oerhört positivt. Covid-19 blir alltmer en pandemi för de ovaccinerade, säger Leif Dotevall.

Det är också en god idé att passa på nu, för från och med vecka 32 och resten av augusti begränsas tillgången på vaccin och de som ska få andra dosen prioriteras. Just nu finns det dock gott om lediga tider på flera håll.

ANNONS