Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Cathrin Heimholt  Bild: Privat/Arkiv
Ann Cathrin Heimholt Bild: Privat/Arkiv

Ann Cathrin från Kungälv är utnämnd till årets restauranglärare

Ann Cathrin Heimholt från Kungälv, som undervisar på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Mimers, har blivit utsedd till årets yrkeslärare av Yrkesrådet.
– Det känns väldigt hedrande och härligt att bli uppmärksammad för jobbet jag gör, säger hon.

Ann Cathrin hade vetat sedan en månad tillbaka att hon var nominerad. Det glada beskedet om utnämningen fick hon på en livesändning på nätet på måndagen. Då var hon på väg till Spanien.

– Jag klev av planet i Köpenhamn och gick in på konferensen. Jag lyssnade och tänkte: ”Men – det där är ju min nominering”. Jag blev lite chockad och väldigt glad, säger Ann Cathrin.

Hon undervisar elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Mimers gymnasium, och komvuxelever som har bagare- och kockutbildningen förlagd på skolan. När KP ringer henne är hon i Los Alcázares och har just ätit frukost med sina barn. Det är 25 grader. De ska snart gå och bada i en pool.

– Det känns hedrande och härligt att bli uppmärksammad för jobbet jag gör. Jag har brunnit för det här ända sedan jag gick på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan – och att det märks är väldigt roligt, säger Ann Cathrin.

Eleverna i centrum

Årets restauranglärare i Sverige utses av Utbildningsrådet för hotell och restauranger, sedan två år tillbaka. Utnämningarna sker vartannat år. Ann Cathrin var nominerad även 2019. Men nu blev hon alltså utsedd. Motiveringen var bland annat:

”Ann Cathrin möter och ser alla elever med nyfikenhet. Hon brinner för branschen och den lågan sprider hon till sina elever. Hon är en förebild och hon sätter alltid eleverna i centrum.”

Motiveringen handlar också om att hon är duktig på att kommunicera, är omtyckt av kollegor och kommer med förslag på hur verksamheten på skolan utvecklas.

– Men nu ska de lägga ned restaurangprogrammet i Kungälv. Det är verkligen jättesynd – för branschen behöver utbildat folk. Men tyvärr har ansökningarna minskat och alltfler, 80 procent, av dem som söker sig till restaurangutbildningar är vuxna som i stället väljer att gå på komvux.

Så Kungälv borde satsa på restaurangutbildning på komvux, tycker Ann Cathrin.

– Nu kommer de få som läser restaurang på gymnasiet gå på Ester Mosessons i Göteborg. Då kommer restauranger i Kungälv kanske tappa personal, de väljer att stanna i Göteborg där de har skapat ett kontaktnät.

Ann Cathrin Heimholt på semester i Los Alcázares i Spanien. Bild: Privat
Ann Cathrin Heimholt på semester i Los Alcázares i Spanien. Bild: Privat

Ann Cathrins egen väg in i branschen startade med hotell- och restaurangprogrammet på Trio i Kungälv, därefter, mellan 2001 och 2004, gick hon på Grythyttan, på Örebro universitet. Under studietiden där serverade hon på nobelmiddagarna.

– Det var alltid kul att bära faten nedför trappan och gå förbi kungligheterna. Det var roligt att vara en del av festen och visa upp yrkeshantverket.

Utbildningen gav henne lust att även studera pedagogik.

– Det var så mycket bra saker man lärde sig därför valde jag att påbörja en lärarutbildning också.

"Branschen är fantastisk"

Efter studierna har hon bland annat arbetat en säsong på restaurang i Bad Gastein i Österrike, och hon var med när NK i Göteborg öppnade en delikatess. På Mimers har hon undervisat sedan 2016. Där lär hon ut ämnen som matsalshantverk, barteknik och mat och dryck i kombination. Och hon tycker det är jätteroligt.

LÄS MER: Alla eleverna på plats när gymnasiet öppnar igen

– Det är underbart att möta ungdomar. De är fantastiska och har sina mål. Vissa vill in i branschen, andra ändrar sig på vägen. Det är så kul att stötta dem. Jag har jobbat som speciallärare också och tycker om att hjälpa unga med utmaningar de står inför.

– Jag vill att alla ska lyckas. Vare sig de ser en framtid i branschen eller inte.

Och oavsett vilken yrkesväg de väljer i livet ger utbildningen viktiga färdigheter, säger Ann Cathrin.

– Man lär sig att bli strukturerad och van vid att hålla många bollar i luften.

Varför har du själv valt att undervisa och inte jobba på restaurang?

– Jag tycker att branschen är fantastisk och jag kunde ha varit kvar – men jag vill sprida den till fler. Det är en väldigt rolig bransch som ger mycket tillbaka, man jobbar med råvaror och har gäster som är nöjda. Man ger lite av sig själv – och får tillbaka från gästerna.

– Det är samma sak med eleverna, man ger av sig själv och får tillbaka.

Varför tror du själv du fick utnämningen?

– För att jag är så engagerad i, och har bra kontakt med, branschen. Jag är medlem i Svenska kockars förening Väst. Sedan har jag har specialpedagogiken i mig som gör att jag undervisar på ett bra sätt och ser varje elev.

LÄS MER: Två Kungälvskockar tävlar i Culinary World Cup

– Det finns andra kollegor på skolan och i gymnasieskolan över lag som förtjänar samma utnämning – men visst är jag glad att det blev jag.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.