Anmälde inte viltolycka – misstänks för jaktbrott

På tisdagsmorgonen hörde en man av sig till polisen för att anmäla en viltolycka som skulle ha skett kvällen innan. Nu misstänks mannen för jaktbrott.

ANNONS

På tisdagsmorgonen fick polisen in en anmälan om en viltolycka på Prästvägen i Kareby. Olyckan ska ha inträffat strax innan klockan 23 kvällen innan. Nu misstänks mannen för jaktbrott.

– Det blir så i och med att man underlåter att rapportera att man kört på ett djur inom rimlig tid, säger Lars Berntsson, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

Märka ut olycksplatsen

I det här fallet är det oklart varför mannen inte anmält att han kört på rådjuret, vilket man ska göra skyndsamt när en viltolycka inträffar. Lars Berntsson säger att det oftast handlar om att man anmält skadan till sitt försäkringsbolag och att det kräver att man har en polisanmälan.

– Och då ringer man till polisen för att anmäla detta.

Enligt lagen om jaktbrott har man en skyldighet att anmäla till polisen om man kört på ett vilt djur. Kan man inte stanna kvar ska man ändå ringa polisen. Lars Berntsson tror att anledningen till att man missar att anmäla många gånger handlar om brister i kunskap om hur man ska agera vid en viltolycka.

– Har man inte möjlighet att vara kvar ska man märka ut platsen, och om djuret inte är kvar, berätta åt vilket håll djuret försvann, om det försvann ut i skogen eller ut på ett fält.

Mannen, som är i 50-årsåldern, misstänks nu för jaktbrott och riskerar böter.

ANNONS