Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anki Knuts, med sin elcykel hon använder nästan varje dag för att åka på marknader eller ner till stranden. Bild: Privat
Anki Knuts, med sin elcykel hon använder nästan varje dag för att åka på marknader eller ner till stranden. Bild: Privat

Anki Knuts flyttade till Cannes: ”Ganska stolt över mig själv”

Anki Knuts tog sitt pick och pack och flyttade till Cannes i januari i år, men det blev ett halvår av resor mellan Kungälv och Cannes. Efter en vår och sommar med sjukdom och dödsfall i inom familjen är Anki nu äntligen på plats där hon vill vara.
– Jag är faktiskt ganska stolt över mig själv, man måste våga för att vinna.

Strax efter jul skrev Kungälv-Posten om Anki Knuts planerade flytt från Kungälv till Cannes på franska rivieran. Efter flytten blev våren fylld av utmaningar som gjorde att hon som längst kunnat vara i sin nya hemstad Cannes i två månader.

Hon har rest mellan Kungälv och Frankrike i omgångar och senaste besöket i början av sommaren blev betydligt längre än planerat. Den ursprungliga anledningen till hemresan var hennes sons examen och tanken var tre veckor hemma i Sverige, men det blev sex veckor.

Hon skulle ha varit tillbaka i Frankrike till midsommar, men en elak bakterie kom emellan. Efter att ha blivit inlagd på sjukhus ett par dagar kom det sorgliga beskedet om en nära anhörigs hastiga bortgång och resan tillbaka till Frankrike sköts upp ytterligare.

Anki Knuts är även konstnär, och detta är ett av alstren hon jobbar med under eftermiddagarna. Bild: Privat
Anki Knuts är även konstnär, och detta är ett av alstren hon jobbar med under eftermiddagarna. Bild: Privat

Men nu är Anki Knuts på plats i sin lägenhet på Rivieran. Hon berättar att hon vänt på dygnet och dagarna fylls med aktivitet. På morgonen cyklar hon ner och handlar mat och strosar på den lokala marknaden, sedan cyklar hon hem och sätter sig med sina alster då hon även livnär sig som konstnär. På eftermiddagen kan det bli ännu en tur, men då ner till stranden för ett dopp i havet.

– Det känns bra, men alla dagar är inte lika, det är inte en dans på rosor hela tiden. Men det är en dröm att få bo här nere, säger Anki Knuts.

På grund av pandemin har hon inte kunnat börja den franskakurs hon planerat. Där har hon stora förhoppningar om att kunna träffa vänner. Anki erkänner att det inte är helt lätt att bo ensam i ett nytt land, men vissa kontakter har hon skapat.

– Husets vaktmästare heter Oliver, och han vill lära sig engelska och jag franska. Han har hjälpt mig med en del, så han är en liten trygghet här nere, berättar Anki.

Anki Knuts trivs med att göra dagsutflykter, då hon även har sin bil med sig till Cannes. Bild: Privat
Anki Knuts trivs med att göra dagsutflykter, då hon även har sin bil med sig till Cannes. Bild: Privat

Det finns även en konstnärsby tre mil från Cannes. Där kan en dagsutflykt ta form och många gallerier hinner besökas. Ankis lägenhet har också fyllts med barn och barnbarn de senaste veckorna, och fler besök är inbokade.

Drömmen om att flytta till Frankrike är nu uppfylld, men det är inte det enda Anki drömt om.

– Detta är en dröm, att bo här, men det har också varit att ha en utställning. Vilket jag ska få nu!

Intresseföreningen Rivieraklubben har ett hus kallat Villa Ingeborg där Anki ska ställa ut tavlor under våren 2022.

– Det är kul att ta något att jobba mot, säger hon.

Tiden hon är borta från barn och barnbarn känns inte så lång. Hon menar att de får umgås intensivare när de väl träffas, vilket Anki ser som en fördel.

Hennes plan är nu att stanna i Cannes. Hon känner sig modigare och berättar att detta är inte något hon skulle vågat för 20 år sedan.

– Jag är faktiskt ganska stolt över mig själv, man måste våga för att vinna.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.