Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här, nära den nya förskolan, vill Andres Back San Roman se en allmän bilpool. Bild: Katarina Berg
Här, nära den nya förskolan, vill Andres Back San Roman se en allmän bilpool. Bild: Katarina Berg

Andres på Stället vill ha bilpool i Nordtag

Många befarar att det kommer att bli ett smärre trafikkaos när folk flyttar in i nya bostadsområdet Nordtag i Ytterby och parkeringsplatserna inte räcker till.
Här skulle en allmän bilpool kunna vara en lösning på problemet, menar Ställetbon Andres Back San Roman, som vill att kommunen ser över om det finns en möjlighet.

I ett medborgarförslag till Kungälvs kommun lanserar han idén och konstaterar att han är helt hundra på att en bilpool skulle fungera i Nordtag och närområdet.

– Jag vet att kommunen redan idag har problem med att det är för många bilar i och omkring Odlingsgatan, vilket

har skapat problem för Kungälvs kommun. Dumt om historien återupprepar sig i Nordtag tänker jag, säger Andres Back San Roman.

För få bussar

Han flyttade från Göteborg till Stället med sin familj 2017 och skulle helst vilja klara sig utan bil.

– Men det går tyvärr inte om man ska få ihop livspusslet med barn som ska skjutsas till och från träningar och annat. Eftersom vi varken bor i centrum eller på landsbygden kan man säga att vi bor i periferin och många har två bilar eftersom kollektivtrafiken är lite skral på kvällar och helger.

Gör Ytterby attraktivt

För Andres, och flera andra han har pratat med på Stället, skulle en allmän bilpool i Nordtag betyda mycket.

– Då kunde också vi som bor i närheten cykla dit och hämta ut en bil när vi behöver. Kungälv har ju ett mål att minska antalet bilar per invånare och det här skulle ytterligare öka attraktiviteten för att bo i Ytterby. Blir trafikläget för besvärligt kan det bli så att folk istället flyttar härifrån, tror Andres Back San Roman.

Risk för bråk

Han hoppas att kommunen ska upplåta plats på ännu ej markanvisad mark i närheten av den nya förskolan som byggs i Nordtag.

– Trafiklösningen i Nordtag är inte optimal och det kommer att behövas alternativ. Annars finns det en risk att folk bråkar om p-platserna och att det blir trångt med alla bilar, säger han.

”Närheten till Ytterby station gör att man möjligtvis inte behöver bil alla dagar i veckan utan bara ibland”, menar Andres Back San Roman. Bild: Katarina Berg
”Närheten till Ytterby station gör att man möjligtvis inte behöver bil alla dagar i veckan utan bara ibland”, menar Andres Back San Roman. Bild: Katarina Berg

Kan erbjuda platser

Stina Gunnarsson arbetar som kommunens projektledare för Nordtag och hon säger att hon är positiv till medborgarförslaget.

– Jag tycker att det här är en jättebra idé och vi har redan börjat kika på hur vi skulle kunna få till ett par bilpoolsplatser i området.

Så då är allt frid och fröjd då?

– Riktigt så enkelt är det inte. Som kommun kan vi uppmuntra bilpooler och försöka hitta utrymme för platser, sedan måste en aktör vara intresserad av att starta i Nordtag. Vi vill gärna ha kontakt med intresserade bilpoolsaktörer eller ser gärna att engagerade boende startar en egen bilpool, säger Stina Gunnarsson, som har hört från flera av dem som ska flytta in i Nordtag att man undrar om parkeringar, gärna vill leva hållbart men att man inte riktigt vet hur det ska gå till att klara sig utan bil, med tanke på livspusslet och läget.

– Jag tror det är bra om bostadsrättsföreningarna engagerar sig och driver på i frågan om en allmän bilpool. Från kommunens sida kan jag lova att vi ska försöka jobba på det, men vi kan inte garantera att vi får ihop det.

Driver frågan vidare

Andres Back San Roman hoppas på det bästa och kommer bland annat att driva frågan i sin samfällighet.

Han hoppas också att andra samfälligheter i området ska haka på.

– Fint att kommunen återkopplar så snabbt på mitt förslag. Nu får vi se var det landar, säger han.

LÄS MER: I december flyttar Joao in på Nordtag

LÄS MER: Familjen Elmby – nybyggare i Nordtag

LÄS MER: Se Nordtag växa fram

LÄS MER: Sverigehuset tillbaka – tror mycket på Nordtag

LÄS MER: Nordtag – en plats med rik historia

LÄS MER: Kreativ lekplats blir Ytterbys Plikta

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.