”Vi har också tänkt att se hur många semlor med varm mjölk vi kan äta”, säger Andreas Karlsson som säger att han alltid älskat semlor.
”Vi har också tänkt att se hur många semlor med varm mjölk vi kan äta”, säger Andreas Karlsson som säger att han alltid älskat semlor. Bild: Privat

Andreas om rekordet: ”Ätit 128 semlor på tre månader”

Den första mars är den här igen – Fettisdagen. Andreas Karlsson, från Ytterby, brukar tävla med vännerna om vem som får i sig flest semlor. Förra året åt han 128 stycken.
– Efter det vill man inte se en semla på ett tag, säger Andreas.

ANNONS
|

Vännernas semmeltävling brukar pågå de tre första månaderna på året. Förra året åt Andreas Karlsson rekordmånga.

– Jag åt 128 semlor från första januari till sista mars. Många tror att de mår dåligt av att äta så många semlor. Men det känns rätt okej ändå efteråt, säger Andreas.

De äter alltid den traditionella semlan, med mandelmassa.

– Någon dag åt jag inte någon alls, andra dagar åt jag flera. Och jag åt inte mycket annat än semlor den tiden – och jag gick ned i vikt.

Men varför vill du äta så många?

– Ja, det kan man undra. Det är en gammal grej. Jag har alltid älskat semlor och väntat på att de ska släppas. Så träffade jag en kompis som också älskar semlor. Vi började slå vad om vem som kunde äta flest.

ANNONS

När de startade år 2016 var det först ”på skoj”, säger Andreas.

– Men sedan 2018 har det varit en tävling i vem som äter mest. Och 2020 och 2021 vann jag båda åren.

Nu är de tre tävlande: Andreas och vännerna Samuel och Therese. Just i år har de dock tagit lite av en paus. Therese fick barn i höstas, och vill "tillbaka till sina vanliga kilon”. Och Andreas styrketränar mycket.

– I år har vi inte tagit det så seriöst. Jag har bara ätit tio hittills, det är inte många. Jag tror inte att jag passerar 50 i år. Det känns konstigt. Samuel har inte heller ätit många och Therese ska inte ha ätit några alls, säger Andreas.

LÄS MER:Test: Godaste semlan i Kungälv 2022

Andra år har det inte funnits något stopp för Andreas.

– Jag har kunnat äta ett tio-pack semlor från Citygross på en dag. Utan problem.

Men ärligt talat, hur kände du efter att ha ätit 128 semlor?

– Jag kände mig väldigt nöjd och att jag måste vinna. Då hade Samuel bara ätit 110 semlor. På slutet mådde han dåligt. Så jag vann.

– Det var tur, för det kändes lite motsträvigt till sist. Efter det vill man inte se en semla på ett tag. Så det är bra att de inte finns att köpa sedan, säger Andreas.

Fast i Uddevalla finns faktiskt ett ställe där semlor säljs året om, lägger han till.

Hur ska en riktigt bra semla vara?

– Det är viktigt att bullen är färsk, att semlan är krämig inuti och inte hård. Och så ska det vara lagom med grädde. Min favorit är nog den på Cederleüfs, inne på köpcentrumet.

Vad får du för reaktioner från andra?

– Många tycker: ”Är du galen? 128 semlor?” Hur kan du utsätta kroppen för det? Det finns de som minns mig på grund av det här.

När KP nyligen hade sitt semmeltest skrev Andreas på sociala medier han borde blivit inbjuden. Blir han det nästa år kommer han.

– Ja. Det hade jag lätta hakat på. Det hade passat mig som handen i handsken att få testa semlor och utse en vinnare. Jag har ju ätit många, säger Andreas.

LÄS MER:Uppsving för fik på landet

ANNONS