Andreas Flodström
Andreas Flodström

Andreas från Kungälv har inga planer på att lämna Ukraina

Läget blir allt mer spänt i Ukraina. Svenska UD avråder nu från resor till landet och uppmanar svenskar att lämna området. Men Andreas Flodström från Kungälv, som bor i Kiev, har inga planer på att åka hem till Sverige.
– Livet fortsätter som vanligt här. Men jag är beredd med en fulltankad bil i fall att.

ANNONS
|

Andreas Flodström, från Tveten i Kungälv, driver det Ukraina-baserade IT-bolaget Beetroot. Bolaget har i dagsläget 600 medarbetare fördelade på nio kontor runt om i Ukraina. För tio år sedan flyttade han till Kiev och etablerade verksamheten. Trots pågående oroligheter tänker han inte resa hem.

– Läget inne i Ukraina är lugnt och det känns precis som vanligt. Eskaleringen märks på andra sidan gränsen men inte här. Idag är det ”unity day”, en nationell enhetsdag, så det kommer säkert vara många demonstrationer runt om i landet, men jag tror ändå att det blir lugnt, säger Andreas när KP når honom på telefon på kontoret i Kiev. Om snaran dras åt ytterligare har företaget en plan för hur man ska agera.

ANNONS
Andreas Flodström driver IT-bolaget Beetroot. Han är uppvuxen i Tveten i Kungälv men är numer bosatt i Kiev.
Andreas Flodström driver IT-bolaget Beetroot. Han är uppvuxen i Tveten i Kungälv men är numer bosatt i Kiev.

”Vi erbjuder våra anställda förflyttning”

– Vi erbjuder våra anställda förflyttning till västra Ukraina om de vill. Där bedöms det vara säkrare. Ukraina är ett stort land. Det tar 30 timmar att köra från ena änden till den andra. Vi kan också förflytta våra medarbetare till Bulgarien och Moldavien eller till Sverige. Våra medarbetare är ukrainare och hittills har 12 av dem bett om förflyttning.

Han beskriver stämningen bland medarbetarna som balanserad och att de tar situationen med fattning.

– Många är luttrade efter åtta år av konflikter. Det har blivit en patriotisk positionering att inte drabbas av panik. Men man är ju så klart medveten om läget. Men det är ingen panik och alla arbetar som vanligt.

För egen del känner han sig lugn samtidigt som han är förberedd på att läget plötsligt kan ändras.

Bilden av Ukraina stämmer inte med verkligheten

– Jag har inga planer på att lämna landet. Det känns inte osäkert här just nu. Jag följer utvecklingen och ser till att ha en viss planering. Till exempel ser jag till att ha mat och vatten och en fulltankad bil.

Andreas tycker att rapporteringen om vad som sker i Ukraina och hur Ukraina framställs kan vara missvisande. Omvärlden matas med en bild av landet som han inte tycker stämmer överens med verkligheten.

LÄS MER:Följer utvecklingen minut för minut

– När man följer nyhetsflödet så är det en stor skillnad mellan ukrainsk och internationell rapportering. Följer man den internationella får man uppfattningen att ryssarna kan rulla in och inta Kiev på bara några dagar. Men den ukrainska verkligheten är en annan. Landet har en stark ekonomi och en stark armé och det finns en enighet bland medborgarna som märks. Det är inte samma Ukraina som vid kriget 2014. Jag var själv i Odessa under den perioden när det pågick upplopp och människor greps. Det var väldigt obehagligt.

Andreas Flodström har bott i Ukraina i 10 år. Han är en av medgrundarna till Beetroot Academy som utbildar 5 procent av alla nya IT-ingenjörer i Ukraina.
Andreas Flodström har bott i Ukraina i 10 år. Han är en av medgrundarna till Beetroot Academy som utbildar 5 procent av alla nya IT-ingenjörer i Ukraina.

Oroliga föräldrar

Andreas har tillsammans med sin kollega Gustav Henman även grundat Beetroot Academy som utbildar 5 procent av alla nya IT-ingenjörer i Ukraina. Han trivs i Ukraina och med att kunna påverka landet i en positiv riktning. Hem till Kungälv reser han några gånger varje år. I Tveten har han två föräldrar som just nu sitter som på nålar av oro för sin son.

– De är ju så klart oroliga för mig. Men det behöver de inte vara. Läget är under kontroll.

LÄS MER:Oroligheter i öst – så följer Kungälv det säkerhetspolitiska läget

ANNONS