Östra sidans brospann kom på pråm på onsdagsmorgonen.
Östra sidans brospann kom på pråm på onsdagsmorgonen. Bild: Carina Olsson

Andra brospannet på väg – sätts på plats i helgen

Till helgen ska det andra brospannet på Nordreälvbron sättas på plats.
– Nu gör vi samma sak igen, säger Andreas Hellström, projektledare på Trafikverket.

ANNONS

En söndag i september förra året lyftes det västra brospannet på Nordreälvbron på plats. Då fick arbetet avbrytas på lördagen när det blåste upp men dagen efter kunde det säkert sättas på plats.

Nu ska man göra exakt samma sak men på den östra sidan av Nordreälvbron.

– Det som är roligt i vår bransch är att vi väldigt sällan gör en sak två gånger. Man bygger en bro och de ser aldrig likadana ut, säger Andreas Hellström.

Men den här gången ska man sätta på brospannet på exakt samma sätt som tidigare och Andreas Hellström säger att man från Trafikverkets sida är väldigt trygg med att det kommer fungera att få brospannet på plats utan komplikationer.

ANNONS

– Vi har provat och lyft och det har passat och vi känner oss trygga med vårt arbete.

Lyftet görs på lördag

Det gamla brospannet revs bort före jul och nu har man gjutit ett upplag för det nya brospannet som ska sättas på plats till helgen, 5-6 juni.

– Det ser ut som om vi lyfter den på plats på lördag morgon, säger Andreas Hellström.

Liksom förra gången kommer spannet lyftas upp över bron, ett lyft som tar flera timmar.

– Själva lyftet sker i flera steg där man lyfter upp spannet i nivå och riktar in det och sedan hänger det över brobanan en stund.

Kan uppstå köer i helgen

Åtgärden kommer inte, enligt Andreas Hellström, påverka trafiken på bron nämnvärt. Men på hemsidan skriver Trafikverket att det kan uppstå köer under under helgen. Under midsommarveckan däremot kommer trafiken att läggas om nattetid när arbetet med norra sidans mittdel börjar.

Planen är att byggandet av busskörfält och renoveringen av bron ska vara klar till årsskiftet. Den 20 juli ska betongplattan vara gjuten och när den är tillräckligt hård kan man börja arbeta med mittenetappen.

– Vi har inte kommit åt den än på grund av trafiken och det ska vi göra i höst.

Asfaltera innan kylan kommer

Enligt Andreas Hellström håller både tidsplanen och budgeten förutsatt att inget oförutsett händer. Och för att man ska kunna öppna bron helt och hållet till årsskiftet måste man även hinna asfaltera vägbanan innan det blir för kallt.

– Om Kung Bore kommer i oktober-november hinner vi inte.

Under arbetet med att lyfta på andra brospannet kommer en TMA-bil, en sådan bil som stänger av vägar vid olyckor, placeras ut på bron för att vara beredd att stänga av bron om något skulle hända.

ANNONS