Enligt anmälaren är patientsäkerheten starkt hotad på akutmottagningen. Arkivfoto
Enligt anmälaren är patientsäkerheten starkt hotad på akutmottagningen. Arkivfoto Bild: Christina Wagner

Allvarliga brister på akuten har anmälts till Ivo

Krisen på Kungälvs sjukhus har under hösten resulterat i flera anonyma tips till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Ett av tipsen handlar om allvarliga brister på akutmottagningen.

ANNONS
|

Kungälvs-Posten har i flera artiklar skildrat krisen på sjukhuset och det kraftiga missnöjet mot ledningen för Sjukhusen i väster.

Många yrkesgrupper har gått ut och larmat om ett sjukhus, som beskrivs som ”ett sjunkande skepp”. Och flera Ivo-anmälningar har gjorts, bland annat av sjuksköterskor som vill att Inspektionen för vård och omsorg ska granska situationen på sjukhuset.

Liv är i fara

Ett av de anonyma tipsen som har kommit in till Ivo under hösten handlar om akutmottagningen. Här talas om allvarliga missförhållanden och en starkt hotad patientsäkerhet:

”Liv och hälsa är i fara för patienterna som söker till akutmottagningen. Basal omvårdnad, läkemedel, mat och dryck, tillsyn etcetera kan ej tillgodoses”.

ANNONS

Anmälaren menar också att det kan vara en risk att söka sig till akutmottagningen om man som patient inte är förmögen att ta hand om sig själv: ”Bristerna är allvarliga och riskerar att drabba patienter ytterst allvarligt”.

Under behandling

Enligt Ivo är ärendet under behandling och inga beslut har ännu fattats.

Inspektionen för vård och omsorg skriver på sin hemsida att vem som helst är välkommen att höra av sig med tips gällande risker, brister och missförhållanden inom vård och omsorg:

”Vi sammanställer alla tips och de blir en värdefull del av underlaget när vi planerar vår tillsyn. Du kan välja att vara anonym när du kontaktar oss”.

LÄS MER:Sjuksköterskor larmar om bristande patientsäkerhet

LÄS MER:Sjukhusdirektören: ”Vi måste öka vår dialog”

LÄS MER:Överläkare som lämnat:”Man leker med skattebetalarnas pengar”

LÄS MER:Kungälvspolitiker: ”Vi har fortsatt förtroende för ledningen””

LÄS MER:Risk för massuppsägningar på Kungälvs sjukhus

ANNONS