Hamneskär, den lilla ön med fyren Pater Noster, som sedan ett år tillbaka har hela världens blickar riktade mot sig, är värt ett besök vare sig du åker över dagen eller väljer att övernatta på hotellet i fyrvaktarens bostad.
Hamneskär, den lilla ön med fyren Pater Noster, som sedan ett år tillbaka har hela världens blickar riktade mot sig, är värt ett besök vare sig du åker över dagen eller väljer att övernatta på hotellet i fyrvaktarens bostad. Bild: Erik Nissen Johansen

All världens blickar mot Pater Noster – hemmet vid horisonten

Koordinaterna 57°53´45”N 11°27´57”E leder dig längst ut i havsbandet till en av Sveriges kargaste och mest vindpinade öar, Hamneskär, som sedan ett år tillbaka har hela världens uppmärksamhet riktad mot sig. Anledningen är fyren Pater Noster och det unika hotell som ryms i fyrvaktarens bostad.

ANNONS

”Kungen av fyrar”, Pater Noster, byggdes redan 1868. Fyren, ett högteknologiskt mästerverk, krävde tre personer för att hållas i drift varför tre familjer flyttade till ön som alltid betraktats som obeboelig. Med gott om mat som sjöfågel, säl, fisk, tång och skaldjur levde de på öns och havets villkor.

– Nu har vi öppnat dörren till fyrmästarens hem och tar emot gäster i hemmet vid horisonten – på öns villkor. Att vi skulle bli uppmärksammade worldwide kunde vi inte föreställa oss.

Orden kommer från Erik Nissen Johansen, en av hotellets delägare.

Bilder och pandemi öppnade dörren

De åtta delägarna öppnade hotellet sommaren 2020. Erik som också är fotograf, slogs av hur naturen varje morgon hade målat en ny tavla.

ANNONS

– Under dagen ändrades tavlan beroende på väderlek och solnedgångarna var galet vackra. Jag filmade och fotade massor och skickade sedan några bilder till den internationella tidningen Sleeper Magazine som skriver om unik hotelldesign. Det bara small till, tidningar över hela världen hörde av sig och ville skriva om oss. Business Insider, Vouge och The Guardian är bara några exempel. Vinkeln i media världen över var i princip densamma: ”Botiquehotell på magisk ö öppnar mitt i pandemi – när andra hotell upplever en mardröm”.

Goodiebags på Oscarsgala

Uppmärksamheten stoppade inte vid tidningsartiklar. En, som Erik beskriver det, surrealistisk förfrågan från Oscarsgalan dök plötsligt upp.

– Det kändes som när man får ett mail som talar om att man ärvt 42 miljoner – summan är för stor för att det ska finnas någon trovärdighet, skrattar Erik.

Men det var sant.

Frågan var om de kunde tänka sig att lägga en vistelse på Pater Noster i de goodiebags som galan delade ut till de nominerade i kategorierna bästa skådespelare och bästa regi.

– Det ledde till ännu mer internationell uppmärksamhet.

”Cinema solitude”

Erik och de andra delägarna upptäckte tidigt att ön fungerar som en sensorisk förstärkare.

– Att uppleva konst och kultur på ön är något helt annat än på land.

Därför kändes det fantastiskt när Filmfestivalen hörde av sig.

– Filmfestivalen har hög trovärdighet bland filmfolk trots att flaggan endast är uppe tio dagar per år. Årets tema var av förklarliga skäl ”Cinema solitude” – vad händer när man ser film ensam?

Pater Noster blev en möjlighet för en besökare att ensam se film under sju dagar. Av 12 000 sökande från 46 länder valdes Lisa Enroth, sjuksköterska från Skövde, ut och återigen hade världen blickarna på Pater Noster.

– Hela världspressen var med då Lisa kördes ut till ön. Reuters, CNN, NY Times, Al Jazeera med flera. Vi fick hyra in fler ribbåtar för att få ut alla.

Efter filmfestivalen togs uppmärksamheten till ytterligare en nivå och Erik berättar att över 5 000 artiklar skrivits om Pater Noster världen över.

– Att det händer nu när vi är i en pandemi och ingen bör resa är obegripligt.

Upplevelse som lyx

När Erik pratar om Pater Noster som lyx är det inte lyx som i flärd han menar.

– Jag tror att ”lyx” kan vara det ord vars innebörd ändrats mest de senaste tjugofem åren. Lyx idag handlar mycket om upplevelse, gärna poetisk sådan. Att vistas vid Pater Noster är att vistas på öns premisser vilket är lyx i allra högsta grad, vistelsen blir unik.

Resan till Pater Noster är en upplevelse i sig. Dit går ingen färja men som gäst på hotellet blir du hämtad med ribb på Marstrand. Vädret påverkar hur turen blir, men magi utlovas.

Att leva på öns premisser innebär också att ta tillvara det ätbara som bjuds.

– Att gå med kocken ner till havet och plocka upp tång, ostron och andra skaldjur som du sedan serveras till middag är lyx. Utsikten från fyren är utan filter, bara hundra procents äkthet med sälar och tumlare på nära håll.

Pater Noster

• Pater Noster, vars namn är latin och betyder ”Fader Vår”, är en heidenstamfyr och står på Hamneskär tillhörande Tjörns kommun.

• Pater Noster byggdes år 1868 och redan 1967 stod bostäder, uthus och källare klara för fyrpersonal och deras familjer. Fyren var i bruk fram till år 1977 då den släcktes för att ersättas av angöringsfyren Hätteberget.

• År 2002 togs Pater Noster från sitt fundament för att genomgå en omfattande renovering i före detta Götaverkens lokaler i Arendal i Göteborg. Först fem år senare, den 4 juli 2007, kunde fyren åter lyftas på plats. Den 26 september 2007 tändes ljuset i Pater Noster igen.

• Sedan 2015 är Pater Noster, av regeringen, förklarat som ett statligt byggnadsminne.

ANNONS