Aleksandra sjöng sig till finalplats i Funkisfestivalen

Med Aviciis ”Addicted to you” vann hon första deltävlingen i Funkisfestivalen. I semin knep hon en finalplats. Nu återstår det att se om det ska hålla hela vägen till toppen.
– Även om jag inte vinner så känns det redan som att jag har vunnit högsta vinsten, säger Aleksandra Hyltsé från Kungälv.

ANNONS
|

När Aleksandra Hyltsé vann första deltävlingen i årets upplaga av Funkisfestivalen sprutade tårarna av glädje.

– Jag bara körde på och sjöng och tänkte snälla låt mig gå vidare. Och när jag hörde mitt namn ropas upp och att jag gått vidare så storbölade jag. Så glad blev jag, säger Aleksandra Hyltsé.

Vi ses på Rosa huset på Västra gatan i Kungälv. Här bedrivs daglig verksamhet för människor med funktionsnedsättningar av olika slag. Aleksandra Hyltsé kommer hit flera dagar i veckan. Nyss har hon slipat ett bord som ska vara klart till en fest om några veckor. Aleksandra Hyltsé skiner ikapp med vårsolen där vi sitter i trädgården. På t-shirten står det Wild at heart och hon bär glasögon med blå bågar.

ANNONS

Vill hylla Avici

– Jag kände mig precis lika glad när jag gick vidare i semifinalen och vann en finalplats. Nu blir det roligt med final.

Funkisfestivalen är ett slags melodifestival för personer med funktionsnedsättning inom LSS. Aleksandra tävlar med Avicii-låten Addicted to you, en låt hon känner starkt för. Lika starkt känner hon för stjärnan.

– Avicii är en favorit och en förebild. Han gjorde många bra saker, han både skrev låtar och var DJ. När han dog blev jag så ledsen och tänkte ”nej det är inte sant”. Då tänkte jag att jag måste göra något för att hylla honom. Det här mitt sätt att göra det och få andra att förstå att alla inte mår bra, att uppmärksamma psykisk ohälsa och att det finns hjälp att få.

Psalmer och Laleh

Aleksandra Hyltsé verkar trivas med att stå i rampljuset. Förutom att sjunga spelar hon teater och det har hunnit bli några föreställningar under åren som hon har medverkat i, både i Rosa huset och med Kärleksteatern i Älvängen. Vad är det hon gillar med teater? Hon funderar en stund.

– Det är roligt att prova att vara någon annan. Men jag sjunger i en kör också som heter Guldkören. Vi övar i Guldhedskyrkan i Göteborg och sjunger låtar av Laleh och ibland sjunger vi psalmer. Jag sjunger sopran.

Det är uppenbart att Aleksandra Hyltsé inte sitter hemma i Kungälv och rullar tummarna när hon är ledig. Hon har en häst också.

– Jag har ett Gotlandsruss som heter Ebbe och 16 år. Jag rider varje tisdag på ridskolan i Lunna ridklubb.

”Vinner jag firar jag med bubbel”

Fredagar har hon också fullt upp. Då går spisplattorna varma hemma i köket när hon lagar mat för hela veckan.

– Jag gillar att laga mat. Då blir det spaghetti och köttfärssås och Korv stroganoff. Jag brukar ta med lunch hit till Rosa huset.

Den 19 juni är det finaldags på Stockholm waterfront. Aleksandra tror att hon ska ha nerverna under kontroll när hon återigen tävlar med Avicii-låten.

– Det är lite pirrigt men jag är inte nervös. Nu laddar jag om efter semifinalen. Jag tycker mest att det är kul. Det gör inget om jag inte vinner. Egentligen känns det redan som att jag har vunnit högsta vinsten, jag har ju kämpat och tagit mig till final. Men vinner jag så firar jag med bubbel och sen ska jag bara njuta av segern.

LÄS MER:Robert gör popmusik – för koreaner

LÄS MER:Vad hände med livemusiken i Kungälv?

LÄS MER:Hjärtlig schlagerfest på Mimers

ANNONS