Akut brist på personal inom besöksnäringen

Det råder brist på personal inom besöksnäringen i Västsverige. Störst är personalkaoset inom restaurang, hotell och boendeanläggningar. För att hjälpa branschen på traven har Turistrådet Västsverige gjort flera insatser för att hjälpa till med rekryteringen.

ANNONS

Just nu pågår det rekrytering av sommarpersonal till besöksnäringen i stora delar av landet. Västsverige är inget undantag. I år verkar det vara svårare än vanligt för näringsidkare att knyta nya medarbetare till verksamheterna.

– Det är brist på nästan all personal inom besöksnäringen. Allt från välutbildade kockar till unga nya diskare. Det är hela spannet kan man säga, säger Fredrik Lindén, vd för Turistrådet Västsverige, som är Västra Götalandsregionens bolag för utveckling och marknadsföring av Västsverige som destination.

Personalbristen beror på pandemin

– Att det är så svårt att hitta personal beror mycket på pandemin då många sades upp eller blev permitterade. Många av dem utbildade sig och sökte sig till andra branscher, förklarar Fredrik Lindén det stora personaltappet.

ANNONS

Statistiken talar sitt tydliga språk. Enligt Branschorganisationen Vitalis har besöksnäringen förlorat cirka 50 000 besökare under pandemin. Och nu när besöksnäringen är på väg att nå normala nivåer igen finns det helt enkelt inte tillräckligt med personal för att klara trycket.

– Nu finns det ett uppdämt behov av att gå ut och äta och resa och bo hotell. Det var svårt redan innan, särskilt att få tag på kockar, men nu är det akut på många håll.

Särskilda insatser för att hitta personal

Turistrådet har därför gjort särskilda insatser för att hjälpa företagen inom besöksnäringen att hitta personal.

Bland annat har man skapat en sajt för kompetensförsörjning där företag kan annonsera och länka till sina egna webbplatser. Ett annat sätt har varit matchmaking där man matchat ett 20-tal bolag med några hundra arbetssökande.

– Vi har också startat en pilotutbildning med serveringspersonal. Det gäller ett samarbete cirka 10 krogar där 15 personer går en kurs hela april. Det är en digital del där man lär sig duka, hantera tallrikar och hur man är effektiv i en restauranglokal. På det följer två veckors praktik som övergår i anställning, säger Fredrik Lindén och tillägger.

– Det finns inte en enskild lösning på hur man löser personalfrågan, det handlar om att hitta flera dellösningar.

Ukrainska nyanlända söker jobb

Just nu är Turistrådet engagerat i ett evenemang med ukrainska nyanlända som söker jobb. Under torsdagen hölls evenemanget i Göteborg och intresset var stort.

– Ja, det var välbesökt och alla var väldigt intresserade av att få arbeta. Nu har vi samlat in önskemål och cv från de ukrainare som kom och nu ska vi matcha dem med aktuella företag. Det kommer ske nästa vecka. Jobben finns ju redan så jag hoppas att de som söker snabbt ska kunna komma ut och jobba, säger Linda Sturk som är projektledare på Turistrådet och representerad bolaget under evenemanget.

Fredrik Lindén tror att Turistrådets initiativ kommer att leda till flera jobb.

– Det är ett lovvärt försök, både för att hitta en vettig sysselsättning, men också för att lösa branschens problem. Det är visserligen något nytt att bristen är så här stor, men vi har gjort liknande insatser tidigare och det har alltid genererat i arbetstillfällen.

ANNONS