A-traktorförare släppte ut rök – misstänks ha orsakat olycka

A-traktorn hade försetts med en anordning som gjorde att det gick att spruta ut rök ur avgasröret. Nu misstänks den unge föraren ha orsakat en olycka mellan två A-traktorer och en pick-up på Kongahällavägen med sitt rökmoln.

ANNONS

Strax innan midnatt i april i år körde tre A-traktorer på Kongahällavägen mot Säve. Vid ett tillfälle släppte den främsta av A-traktorerna ut ett rökmoln som fick de efterföljande förarna att sakta in.

”Vi såg ingenting”, säger en av dem i förhör i förundersökningen.

På ett krön fick de samtidigt möte med en pick-up som i 70-kilometers hastighet körde in i de efterföljande A-traktorerna.

Nu åtalas en 17-årig Kungälvsbo misstänkt för att ha ”orsakat olyckan genom att ta en medveten risk eller på annat sätt i väsentlig mån brista i den omsorg och varsamhet som med hänsyn till omständigheterna krävts för att minska riskerna för en trafikolycka”.

Kungälvsbo som nekar till brott. Han anser i förhör att han inte varit vårdslös utan att det mer handlat om ”förhindrande av trafik”.

Han säger även i förhör att han av en slump upptäckt ”rök”-funktionen som var kopplad till reglaget för vindrutetorkaren.

I förhöret frågar förhörsledaren:

”Hur gör man så den ryker rättare sagt?”

”Ingen aning. Men förra ägaren har satt på något så att det börjar ryka.”

”Rent praktiskt hur gör man?”

”Jag hittade den då jag skulle spola rutan. Men sen vet jag inte.”

ANNONS