Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Bild: Peter Lundberg
Arkivbild Bild: Peter Lundberg

A-traktorer kan förbjudas av EU

Teknikens värld kunde under torsdagen avslöja att A-traktorer kan förbjudas i Sverige och det redan nästa år. Det är EU som är kritiska till hur A-traktorer används i Sverige.

På tisdagen presenterade Transportstyrelsen förslag på nya regler som ska gälla för A-traktorer. Trots det kan A-traktorer komma att förbjudas helt i Sverige.

EU-kommissionen ska ha varit i kontakt med den svenska regeringen angående att A-traktorer får köras på AM-körkort i Sverige. Det man är kritiska mot är att traktorer används som personbilar.

Anledningen att EU-kommissionen fått upp ögonen för de svenska A-traktorerna är att branschorganisationen för mopedbilar kontaktat kommissionen. Den förra svenska regeringen skulle svarat EU-kommissionen senast i juli i år men lyckades skjuta på kravet till efter valet. I slutet av oktober var det därför den nya regeringens sak att svara på kommissionens frågor.

Om EU-kommissionen inte tycker att Sverige svarat tillfredsställande kan A-traktorerna bli ett fall för EU-domstolen och där en stämning kan beredas redan i början av 2023.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.