Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ebba Bergström
Bild: Ebba Bergström

600 doser på en dag när vaccinationen drar igång på Kvarnkullen

Under fredagen drog Legehuset igång sin vaccineringsverksamhet i Kungälv. Det delades ut 600 doser på en dag när de tog över Kvarnkullen.

Ett fyrtiotal personer står och väntar utanför Kvarnkullen, där för få sin första dos Pfizer. Legehuset har 600 tider för fredagen och de är alla fullbokade. Läkaren Alex Rahman är dock lugn inför alla som ska hinnas med.

– Allt är på plats och vi har har bra med resurser. Än så länge har det flutit på bra, säger han.

Många som står och väntar på sin tid utanför Kvarnkullen har har fått vänta länge på att få en tid för sin vaccination. Alsaffa Jala, 74, säger att han försökt få en tid i över en månad

– Jättebra att jag får sprutan nu men det är för sent, jag har väntat en hel månad på att få en tid. Sverige har varit alldeles för långsamma, säger han.

Han säger även att han är tveksam till uppdelningen och att en stor del har gått till privata vårdbolag, så som Legehuset. Hade han fått välja hade han hellre tagit sitt vaccin hos en vårdcentral

– Jag tycker det är dåligt med privatiseringen av sjukvården, jag vill hellre att man sätter mer resurser till vårdcentraler, säger Alsaffar Jala.

Även Lena Berntsson säger att hon fått vänta för länge på sin tid.

– Det var väldigt svårt för vår åldersgrupp, 60-talisterna. Jag har försökt sedan det öppnade för oss men har inte lyckats få något förrän idag. Då fick jag först exakt samma tid som nu, fast i Göteborg, sen när de släppte alla tider här och jag fick en av dem så avbokade jag i Göteborg, berättar hon.

Lena och Anders Berntsson. Bild: Ebba Bergström
Lena och Anders Berntsson. Bild: Ebba Bergström

Bland de som Kungälvs-Posten pratar med är det flera som är lite tveksamma till vaccinationen. Både Lena Berntsson och Annelie Fareid säger att de mest tar vaccinet för att få resa igen.

– Hade det inte varit för resetillstånd och för att arbetsgivaren nog vill att jag tar det så hade jag nog låtit bli. Jag är tveksam över det här med att det är massvaccination, känns liksom lite olustigt, säger Annelie Farelid.

Hennes man Per-Erik Farelid håller dock inte med och säger att han tycker att det bara var skönt att få vaccinera sig. Han fick sin första spruta för två veckor sedan, men då fick ha åka till Vänersborg.

Annelie Farelid får sin första dos. Bild: Ebba Bergström
Annelie Farelid får sin första dos. Bild: Ebba Bergström

Planen för Legehuset är att hålla öppet på detta sättet så fort de tilldelas vaccin. Än så länge ligger det inte ute några fler dagar på deras hemsidan. Alex Rahman säger att tanken är att det ska komma tider varje vecka men att det beror helt på när och hur mycket vaccin det tilldelas av regionen. När det gäller att få bokat en tid är det bara att hålla koll på hemsidan.

– Tiderna brukar läggas ut på eftermiddagen så ett tips är att hålla extra koll då, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.