Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilderna är Tullverkets och polisens utredningsmaterial. Bild: Tullverket
Bilderna är Tullverkets och polisens utredningsmaterial. Bild: Tullverket

517 kilo cannabis gömdes i sten – småbarnspappa åtalas

En man i 30-årsåldern från Kungälv misstänkts varit kontaktperson och ordnat med avlastningsplats för båtlasten från Marocko, som visade sig innehålla drygt 517 kilo cannabis.

Det var i oktober 2020 som sex containrar lastade med sten, kalciumkarbonat, från Marocko kom in till Göteborgs hamn. Gömt inne i en del av stenarna hittades väl inpackad cannabisharts, totalt strax över 517 kilo.

Fem män misstänktes för smugglingen, nu åtalas två av dem för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling – varav en är en småbarnspappa med ordnade förhållanden boende i Kungälvs kommun.

– Han förnekar brott, men han lämnar enligt mig inte en så tydlig förklaring till vad som har hänt, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (RIO).

Haft avgörande roll

Enligt Thomas Ahlstrand har mannen från Kungälvs roll varit att fixa mottagningsplats, har haft den mobiltelefonen som varit kontakten med leverantören och mannen har också betalat ett antal räkningar för en tidigare leverans.

– Han har överfört pengar till en person, som överfört till en tredje person som sedan betalat speditionsföretaget, säger Thomas Ahlstrand.

Mannen har en avgörande roll i smugglingen?

– Ja, någon måste ju stå pass och det är väl den rollen han har haft.

Åtalet stannar vid medhjälp?

– Det är därför att jag pekar på saker som han gör, han är inte mannen som beställt produkten eller har fört in den i landet.

Flera laster från Marocko

I våras dömdes en annan man från Kungälv till fängelse i 7,5 år för synnerligen grov narkotikasmuggling, efter att 1,2 ton cannabis smugglats in gömt i marmorskivor från Marocko till Göteborgs hamn.

LÄS MER: Kungälvsbo döms till 7,5 års fängelse för knarksmuggling

Finns det någon koppling mellan den aktuella smugglingen av cannabis och den andra som också kom från Marocko i höstas?

– Din gissning är lika bra som någon annan. Det är inte utrett om det finns någon sådan koppling. Själva tanken kan man ha men man har inte kunnat få till en sådan stabil misstanke som föranleder åtgärder, säger Thomas Ahlstrand.

Hur kom det sig att den nu aktuella smugglingen av 517 kilo cannabis upptäcktes?

– Jag vill inte gå in på det, men man vet ju att det varit aktuellt med den här typen av transport från Marocko tidigare.

Tullverkets egna bilder på en av de containrar med sten som inkom till hamnen i Göteborg i oktober förra året.
Tullverkets egna bilder på en av de containrar med sten som inkom till hamnen i Göteborg i oktober förra året.

Häktad sedan februari

Mannen från Kungälv har suttit häktad sedan februari med restriktioner som förbjuder obevakade besök och telefonsamtal, och inkommande post kontrolleras. Den andra åtalade mannen, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i södra Sverige, tror Ahlstrand har en större roll i smugglingen.

– Han är ju inne i det här i ett tidigare skede än han från Kungälv, vad vi kan se.

Två av de fem männen friades från misstankar och släpptes under sommaren, medan en man fortsatt är misstänkt.

– Till en början såg vi att det här var ett projekt som de alla gjorde tillsammans, men sedan är det ju vad som kan bevisas och inte. Men det är ganska öppet – om de är huvudmän tillsammans eller om det handlar om medhjälp det får rättegången visa, säger Thomas Ahlstrand.

”Ett längre fängelsestraff”

I ett yttrande från Kriminalvården som Kungälvs-Posten tagit del av beskrivs mannen från Kungälv leva under ordnade former med familj, arbete, ordnad ekonomi och utan missbruk av alkohol, droger eller spel.

”NN uppvisar inga kriminella attityder, värderingar eller livsmönster under utredningen. Några riskfaktorer gällande framtida kriminalitet framkommer inte”, skriver Kriminalvården i yttrandet, och menar också att om brottsrubriceringen ändras finns inga hinder för att döma mannen till samhällstjänst.

Men Thomas Ahlstrand menar att ”vi befinner oss inte på den nivån här”:

– Antingen blir åtalet ogillat eller så blir det ett längre fängelsestraff.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.