Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det nya förslaget framtaget av QPG arkitektur / TMRW, ersätter det gamla randiga av Wingårdh arkitektkontor.  Bild: QPG arkitektur / TMRW
Det nya förslaget framtaget av QPG arkitektur / TMRW, ersätter det gamla randiga av Wingårdh arkitektkontor. Bild: QPG arkitektur / TMRW

24-våningshuset har fått bygglov - förberedelserna börjar direkt

Bygglovet för ett det nya höghuset på Vita Fläcken klubbades på torsdag eftermiddag. Enligt planerna ska bygget starta efter nyår, men förberedelserna kommer att påverka Kungälvsborna redan i sommar.

Med beslutet i miljö-och byggnadsnämnden ser de senaste årens diskussion om höghuset på Vita Fläcken ut att vara över. Bygglovet som nu godkänts godkänt avser ett 23 våningar högt hus, plus källarplan, alltså totalt 24 våningar.

Enligt bygglovsansökan blir det blir det hotell med totalt 72 rum på våningsplan 4-11. På plan 12-22 byggs sammanlagt 51 lägenheter och de två översta våningarna ska inrymma bar och restaurang. När bygglov söktes i november förra året var förslaget en fasad som var vertikalt smalrandig i rött, rosa och grönt mot vit botten. Efter dialog med tjänstemännen på kommunen har man dock ändrat sig och fasaden blir mer dämpad med inslag av bland annat mässing och brons.

LÄS MER: Från randigt till mässing och brons: höghuset byter utseende

Enligt Agne Mårtensson, delprojektedare för Kongahälla planerar exploatören Groab AB i Marstrand att börja bygga efter årsskiftet, men redan i sommar kommer Kungälvsborna att märka att något är på gång.

– Det kommer att bli en del påverkan, helt klart. Om någon vecka eller två börjar vi lägga om fjärrvärme och fiber som ligger i vägen och som ska dras om under Kongahällagatan. Vi ska också dra fram vatten och avlopp till höghustomten. Lite längre fram kommer vi att stänga av Kongahällagatan helt mellan Bäckgatan och korsningen på Uddevallavägen. Troligen blir det vecka 28. Då kommer arbetet att pågå dygnet runt och all trafik måste ledas om, säger Agne Mårtensson.

Inflyttning våren 2024

I slutet av sommaren kommer också arbeten med nya ledningar om omdragningar att påverka gång- och cykelbanan bakom Maxi, mot Uddevallavägen. Senast i slutet av oktober ska de arbetena vara klara.

Bygget av det nya höghuset väntas ta ungefär 2,5 år och när bygget är klart ska kommunen färdigställa vägar och ytor närmast huset. Även då blir det en period då framkomligheten påverkas.

– Vad vi vet nu så räknar de med att börja flytta in i höghuset någon gång under våren 2024, men det kommer också att bli en del påverkan för allmänheten när bygget av Kongahälla östra börjar. Då påverkas gång-och cykelbanan mellan Maxi och Kongahälla center. Det blir lite rörigt, men 2026, då är vi klara med allt, säger Agne Mårtensson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.