Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus. Bild: Christina Wagner
Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus. Bild: Christina Wagner

24 patienter inlagda med covid-19 på Kungälvs sjukhus

24 patienter vårdas med covid-19 på Kungälvs Sjukhus. Ingen av dem vårdades på intensivvårdsavdelning, Iva, på tisdagen.
De flesta av patienterna har fått minst en dos vaccin.

Smittspridningen av covid-19 i samhället är stor och på sjukhusen i Västra Götalandsregionen vårdades på måndagen 418 patienter med covid, varav 20 på intensivvårdsavdelning.

På tisdagen vårdades 24 patienter med covid-19 på Kungälvs sjukhus, men ingen av dem på iva. Av dessa har de flesta antingen vaccinerats med två eller tre doser. Men av dem som hittills hamnat på Iva på Kungälvs sjukhus har många varit ovaccinerade, enligt chefsläkare Jacob Wulfsberg.

– Det har generellt varit väldigt få vaccinerade på Iva, och som det är nu har de allra flesta av de här 24 någon form av vaccination, säger Jacob Wulfsberg.

Påverkat allmäntillstånd

De som ändå hamnar på sjukhus för covid-19 är ofta ganska påverkade och då genom att de har påverkad andning.

– Så jag säger som förut, vaccin hjälper mot svår sjukdom, säger Jacob Wulfsberg.

LÄS MER: Hundratals nyttjade Stora vaccinationsdagen

På sjukhusen i Västra Götalandsregionen ökar andelen patienter som har covid-19 som bidiagnos, vilket innebär att de tar resurser då de måste vårdas som epidemipatienter med full skyddsutrustning.

– Det är många med covid-19 som kräver sjukhusvård, men antalet personer som behöver intensivvård har inte ökat i samma takt. De flesta av de svårast sjuka är ovaccinerade, vilket tydligt visar att vaccinering hjälper mot svår sjukdom i covid-19, säger Jan Kilhamn, tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Hur många patienter som vårdas för covid-19 eller med med covid-19 på Kungälvs sjukhus finns inga siffror på i dag.

– Vi har ingen dagsfärsk siffra på det, säger Jacob Wulfsberg, till Kungälvs-Posten.

Rekord i antal smittade i regionen

Under veckan som gått nådde regionen dessutom ett nytt smittrekord med 44 791 bekräftade positiva fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Veckan innan var det 27 044 bekräftade fall.

I pressmeddelandet skriver Västra Götalandsregionen att smittspridningen är stor i samhället, i regionen och att det är samma i alla åldersgrupper.

– Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Om du kan arbeta eller studera hemifrån behöver du inte provta dig – men du behöver stanna hemma i minst fem dagar från det att du blev sjuk, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland.

LÄS MER: Nya karantänsreglerna: Då ska du stanna hemma eller gå till jobbet

Även antalet PCR-test som genomförts under förra veckan nådde rekordnivå med 130 554 tester, detta trots att man i förra veckan gick ut med en prioritering över dem som ska testas.

LÄS MER: Prioritering för provtagning – bara vissa ska PCR-testas

Och trots att rekord efter rekord slås när det gäller antalet smittade och provtagning, uppger regionen att: på grund av att det påverkat svarstiderna på proverna så är de bekräftade fall som rapporterats in troligen lägre än de skulle varit om svarstiderna inte släpat efter.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.