Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens bilder visar brottsplatsen på en avsides plats i området och det tillhygge som användes mot läraren. Bild: Polisen
Polisens bilder visar brottsplatsen på en avsides plats i området och det tillhygge som användes mot läraren. Bild: Polisen

16-åringen hade noga planerat överfallet på läraren

Den kvinnliga läraren slogs ner med ett rostigt järnrör som redan tidigare placerats ut av 16-åringen inne på Nereby ungdomshems område.
Nu åtalas killen för försök till mord.

Tio minuter efter att 16-åringen plockat upp ett rostigt järnföremål vid en grill, med orden ”ett sådant föremål kan vara farligt”, slog han den kvinnliga läraren med föremålet om och om igen. Hans plan var att rymma och han visste att järnföremålet låg vid grillen.

Händelsen inträffade inne på ett avskilt område på ungdomshemmet i Harestad, den 13 januari i år. 16-åringen hade valt ut platsen för att minska risken för att kvinnan skulle höras eller hittas.

16-åringen beskriver i förhör hur han på flera sätt försökte få kvinnan att svimma eller dö, och att han inte ”brydde sig”.

”Jag visste att hon skulle blöda om jag slog henne i huvudet och då skulle hon förblöda till slut”, säger han i polisförhör.

Lyckades bita

16-åringen uppger att han blev förvånad när kvinnan inte svimmade. Han beskriver att han slutade slå och sparka först när han själv blev snurrig, och att han blev så yr att han inte heller kunde ta sig till bilen som skulle ta honom därifrån.

Läraren uppger i polisförhör att hon inte såg det som konstigt att 16-åringen bad om en promenad. Efter en stund ville hon gå tillbaka och i nästa stund låg hon på marken och trodde att hon skulle dö. Först när hon lyckades bita i killens fingrar kunde hon larma.

16-åringen har berättat att han valde mellan tre i personalen och valet föll på kvinnan.

”Ingen speciell anledning. De var bara att det skulle gå fort. Så skulle det vara en större människa skulle det ta längre tid”, säger han i förhör.

Oroväckande beteende

Personal vittnar om att 16-åringen uttryck hot om våld, att hans beteende innan skapade en oro om att något kunde hända och att de haft en plan att placera honom på en låst avdelning ”om han blivit farlig”.

Under tre dagar planerade 16-åringen sin rymning tillsammans med kompisar via en app som sedan raderades. I hans plan ingick också att komma tillbaka till Nereby för att ta hand om ”det andra problemet”, en annan i personalen.

I attacken fick läraren flera frakturer, krossade fingrar, lösa tänder och sårskador.

16-åringen bekräftar händelseförloppet men förnekar försök till mord.

Han åtalas också för hot mot tjänsteman efter att ha hotat häktesvakter, och även för stöld av snus på tappen i Kärna.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.