Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivbild
Bild: Arkivbild

16-åring döms till rättspsykiatrisk vård för mordförsöket i Nereby

16-åringen som misshandlade en lärare på Nereby ungdomshem i januari döms till sluten rättspsykiatrisk vård för försök till mord. Det var den enda möjliga påföljden enligt Göteborgs tingsrätt.

Det var en eftermiddag i januari som 16-åringen överföll en kvinnlig lärare när de var ute på promenad på ungdomshemmets område i Harestad. I det som var ett planerat rymningsförsök slog han läraren om och om igen med ett rostigt järnföremål.

Kungälvs-Posten berättade nyligen att den rättspsykiatriska undersökningen visade att 16-åringen bedöms ha en psykisk störning.

LÄS MER: Misstänkt 16-åring skickas på rättspsykiatrisk utredning

Idag på tisdagsförmiddagen kom domen. Göteborgs tingsrätt konstaterar i sin dom att 16-åringen ”led och alltjämt lider av en allvarlig psykisk störning” och att han planerat gärningen noggrant, bland annat genom ”att ha på sig fotbollsskor i något slags plastmaterial för att lättare kunna spola av blod”.

Tingsrätten skriver i sin dom att 16-åringens angrepp på läraren ”präglats av kyla, planering och målmedvetenhet” och att ”våldsanvändningen varit närmast besinningslös”. Läraren fick omfattande fysiska skador och rätten menar att det står klart att hon upplevt dödsångest under angreppet.

16-åringen har flera diagnoser och tingsrätten menar att hans förmåga att inse innebörden av sitt handlade har bedömts som ”något nedsatt”.

Både lärarens och 16-åringens berättelser om vad som hände stämmer väl överens.

Sedan den aktuella händelsen den 13 januari i år har 16-åringen varit frihetsberövad, och han är sedan februari placerad på ett låst SIS-hem.

Tingsrätten dömer 16-åringen för försök till mord till sluten rättspsykiatrisk vård förenat med särskild utskrivningsprövning, på grund av den höga risken för återfall i allvarlig brottslighet. Enligt rätten är det den ”enda möjliga påföljden”.

16-åringen ska också betala ett skadestånd på drygt 180 000 kronor plus ränta till läraren.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.