11-årige Theodor byggde sin egen cykelhusvagn

11-årige Teodor Stiernholm från Vedhall har byggt saker sedan han var riktigt liten. Nu har han tillverkat en alldeles egen husvagn för cykeln med alla tänkbara funktioner.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Teodor Stiernholm har precis kommit hem från skolan för dagen, husvagnen står parkerad bakom cykeln på infarten. Att som 11-åring byggt en cykelhusvagn alldeles själv tycker han inte är speciellt konstigt, det gör inte tvillingsystern Alma eller mamma EvaLotta heller.

– När Teodor var två år och vi var på kafé så kröp han in under bordet och stolarna. Vi undrade vad han gjorde, han sa att han skulle se hur de var ihopskruvade, hur de gjort de här sakerna, berättar Eva-Lotta Stiernholm.

På den vägen är det. Teodor, som gillar att vara ute i naturen, fick idén till att göra en egen husvagn till sin cykel för två år sedan.

– Jag gillar att snickra och bygga, jag tycker det är jätteroligt. Jag började med en ritning i juli 2016, husvagnen blev klar i somras, säger Teodor Stiernholm.

Han köpte två gamla cyklar för hjulen på vagnen och allt annat material billigt, den skulle kosta så lite som möjligt. Pappa har bara hjälpt till att hämta sakerna som använts.

– Vi har köpt stålrör som vi bultat ihop och så är det kanalplast på som man brukar ha i växthus. Materialet till husvagnen har kostat ungefär 1 500 kronor.

Husvagnen kommer gå att beskåda på Kareby Hembygdsdag den 22 september. Den väger ungefär 40 kilo och är lätt att dra. Inredd med allehanda egentillverkade finesser man kan tänkas behöva för en utflykt i naturen finns sovplats med skafferi, kylbox, diskho, belysning och ventilation. Köket på ett litet bord utanför är ännu en snillrik konstruktion där Teodor satt ihop en bit av ett sopkärl för att skydda runt värmekällan. Han tror att det lutar åt att bli ingenjör i framtiden.

– Det svåraste var att bygga underredet på vagnen och få det stabilt och bra så man inte tippar när man cyklar, säger han.

Växthusplasten runtom har han målat metallic-grå för att få rätt look, inspirerad av en 50-tals husvagn av märket Airstream. Små detaljer som förvaringslåda för reservutrustning eller ventilationslucka vid huvudändan på sängen har fötts fram under resans gång.

– Den blir liksom aldrig klar, jag håller på och fixar. Det är mest småsaker inuti, att förbättra den, säger Teodor som jobbat ihop pengarna till vagnen genom att hjälpa till att riva och bygga en altan.

Något nytt projekt har han inte på gång eftersom han fortfarande förbättrar funktionaliteten. Men mamma Eva-Lotta säger att så nog inte varit fallet om de haft ett större garage.

– Det går inte en dag utan att han uppfinner något. När han var liten väckte han oss på söndagsmorgonen, arg som ett bi, och undrade varför vi inte byggde hus. Då hade han en bild i huvudet, nu är han så stor så han kan göra det själv. Han brukar säga ”Allt som finns har någon gjort, så då kan jag också göra det”, säger hon.

Christina Wagner

redaktion@kungalvsposten.se

Teodor Stiernholm

Är: 11 år och uppfinnare

Bor: I Vedhall med pappa, mamma, tvilingsyster Alma och hunden Sixten

Gör: Går i Kärna friskola

Aktuell: Har byggt en cykelhusvagn i Airstream-stil som går att titta på på Kareby Hembygdsdag 22 september kl 11-15 vid kvarnen

ANNONS