Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till vänster: William Hult, vice ordförande i SSU Kungälv. Till höger: Arkivbild på Utøya.  Bild: Chris Maluszynski
Till vänster: William Hult, vice ordförande i SSU Kungälv. Till höger: Arkivbild på Utøya. Bild: Chris Maluszynski

10 år sedan Utøyamassakern – SSU håller minnesceremoni

På torsdag är det 10 år sedan massakern på Utøya. För att hedra offren som mördades i den fruktansvärda attentatet håller SSU Kungälv en minnesceremoni på onsdag.

För 10 år sedan landsteg norrmannen Anders Behring Breivik på ön Utøya och begick det värsta terrorattentatet i Norges historia. Målet var att döda så många som möjligt av ungdomarna som deltog i det norska arbetarpartiets ungdomsförbunds årliga sommarläger på ön.

69 personer dödades på ön den dagen, och ytterligare åtta i bombattentatet mot det norska regeringskvarteret. För att hedra offren och för att minnas det fruktansvärda dådet anordnar SSU i Kungälv en minnesceremoni på onsdag.

– Det var en attack mot hela den norska demokratin och den demokrati vi står för i Sverige, säger William Hult, vice ordförande i SSU Kungälv.

Under ceremonin kommer ordförande för SSU i Kungälv, Emmy Hansson hålla ett tal, ljus kommer tändas och en tyst minut hållas.

– Tyvärr kommer vi inte kunna bjuda in allmänheten till ceremonin på grund av corona, men SSU:are från hela Göteborgsområdet är inbjudna, säger William Hult.

Ceremonin kommer hållas utanför SSU:s partilokal vid Strandgatan 2 klockan 18.00 på onsdag.

– Många SSU:are kände sig särskilt utsatta den dagen för 10 år sedan. Det är många äldre SSU:are som har varit på Utøya eller som till och med skulle dit dagen då attentatet inträffade, säger William Hult.